Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJAK 493 MIL. €

Prerađivačka industrija snažno doprinijela povećanju trgovinskog deficita

novac
Foto: Davor Javorović/Pixsell
12.01.2017.
u 07:21

Prema analizi RBA, manjak u robnoj razmjeni i dalje pod utjecajem ovisnosti cijeloga gospodarstva o uvozu

Vrijednost robnog izvoza u listopadu je dosegnula 1,116 milijardi, dok je uvoz iznosio 1,609 milijardi eura pa je manjak u robnoj razmjeni bio 493 milijuna eura, 11,5 posto manje nego u listopadu 2015. Unatoč tom poboljšanju, do listopada izvoz i uvoz roba rasli su jednako brzo (izvoz na 9,9 milijardi, uvoz na 16,1) pa je deficit s inozemstvom u robnoj razmjeni produbljen za 6,2 milijarde eura.

– To je pogoršanje za 4,2 posto na godišnjoj razini što ukazuje na i dalje visoku uvoznu ovisnost, ističu analitičari RBA. Iz podataka DZS-a vidljivo je da izvoz prerađivačkog sektora veći 5,7 posto, no taj sektor ostvaruje i 88 posto uvoza.

– Bez obzira na solidne stope rasta izvoza, manjak u robnoj razmjeni ostaje pod snažnim utjecajem povećanja uvoza ukazujući na visoku uvoznu ovisnost izvoza, ali i cijelog gospodarstva. Posljedično, i u nadolazećem razdoblju očekujemo blago negativan učinak neto-inozemne potražnje na rast BDP-a, kažu u RBA.

>> Dobre vijesti: Rast izvoza veći je od rasta uvoza

>> Ima razloga za optimizam, ali opet ćemo upasti u krizu bude li nam jedini oslonac turizam

Komentara 2

HY
Hygeia
10:26 12.01.2017.

Koliko je meni poznato Hrvatska valuta je KUNA .Vi stalno u pisanju upotrebljavate EURO.Prije Eura bila Marka te onda stalno se pricalo i pisalo umjesto Kune ,MARKE.Cudan narod.

ZA
zagorecvz
09:16 12.01.2017.

Pazi, pa ovo nitko ne komentira. Molim velike Rvatine da se prebace sa komentara o našoj precednici, pa da se iskažu sa svojim znanjem o ovom problemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije