Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Potrošačke cijene skočile su zbog uvođenja eura, ali je porasla i trgovina, štednja i investicije

Mislim da je ovo predavanje pokazalo da je Portugal kao mala, otvorena ekonomija vrlo slična hrvatskoj ekonomiji, profitirao od toga što je ušao u eurozonu i što je, kad je došlo do krize, bio u eurozoni. Mislim da je to važna poruka - kazao je Costa.
21. rujna 2019. u 12:37 0 komentara 582 prikaza
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Jasno je da potrošačke cijene nisu bile imune na konverziju nacionalne valute u euro. Nemoguće je precizno procijeniti utjecaj na inflaciju jer se simultano događalo još nekoliko faktora koji su utjecali na rast cijena u 2002., primjerice povećanje stope poreza na dodanu vrijednost. No, Središnja banka Portugala procjenjuje da je u prvom kvartalu 2002. ukupan utjecaj konverzije na indeks promjene potrošačkih cijena bio oko 0,2 postotna boda te oko 0,5 postotnih bodova za cijene usluga – prenio je guverner Središnje banke Portugala Carlos da Silva Costa iskustva ulaska u eurozonu, na predavanju HNB-u.

Ispravak Tužbe za valutnu klauzulu mogu se podnijeti do 2023. godine

Ondje je gostovao u sklopu priprema Hrvatske za priključenje eurozoni nakon što je 4. srpnja poslala zemljama članicama europodručja, Danskoj i institucijama EU pismo namjere o ulasku u Europski tečajni mehanizam kao prvi korak prelaska na euro. Da Silva Costa nabrojio je brojne prednosti prelaska s escuda na euro. Kaže da je omogućio biznisu i kućanstvima niže cijene transakcija, transparentnije i konkurentnije tržište i rast trgovine, veću sigurnost štednje i investicija, lakšu usporedbu cijena, jednostavniju kupnju i trgovinu u Europi i lakši pristup drugim tržištima i poslovnim prilikama.

– Mislim da je ovo predavanje pokazalo da je Portugal kao mala, otvorena ekonomija vrlo slična hrvatskoj ekonomiji, profitirao od toga što je ušao u eurozonu i što je, kad je došlo do krize, bio u eurozoni. Mislim da je to važna poruka. Lijepo je rekao da ne treba okrivljavati zajedničku valutu, euro, za probleme u koje su pojedine zemlje upale – kad idete u bar i netko vam toči jeftina pića, ne možete se ići žaliti natrag da su pića bila prejeftina – zaključio je Vujčić te dodao da je u Portugalu nakon ulaska u eurozonu pala cijena kredita.

MARIO DRAGHI Odlazi čovjek koji je novac učinio najjeftinijim u povijesti

– Previše su se zadužili kao i neke druge zemlje. No, u eurozoni su upućivani da iz tih problema lakše izađu uz jeftinije financiranje i uz pomoć zemalja EU – kaže Vujčić. Daljnji pad kamata prognozira i Hrvatskoj, a dok su kamate na štednju došle gotovo na nulu, aktivne i dalje padaju, uz smanjenje “spreada”. Na pitanje o potencijalnoj krizi odvraća da je sad nema i većina prognoza je ne predviđa, ali se očekuje usporavanje rasta u EU i eurozoni. Prokomentirao je i odluku Vrhovnog suda koji je odbacio revizije banaka u kolektivnoj tužbi Franka.

– Financijski efekti za banke ovisit će o tome koliko će ljudi tužiti, kakve će odluke sudovi donositi i kako će se neke horizontalno-pravne stvari primjenjivati na te slučajeve. Banke imaju obvezu rezervacija po pojedinačnim tužbama u skladu s našom odlukom, vrijeme će pokazati koliko, a u ovom je trenutku neozbiljno govoriti o konkretnim iznosima – kaže, a na optužbe o odgovornosti središnje banke jer nije banke spriječila u odobravanju rizičnih kredita u CHF odvraća da o odgovornosti odlučuju sudovi te da o potencijalnim idejama o tužbama ne polemizira.

Udruga Franak 'IMAMO KONAČNU POBJEDU' Goran Aleksić: Banke će morati vratiti od 15 do 25 milijardi kuna
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.