Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Potpora za mlade: Na više od 1000 stranica strateški plan ZPP-a treba poštivati smjernice zelene arhitekture EU

Mladim će se poljoprivrednicima, među ostalim, omogućiti i kupnja poljoprivrednog zemljišta bez ograničenja (u smislu udjela cijene zemljišta u ukupno prihvatljivim troškovima) kroz zajmove/kredite.
14. kolovoza 2022. u 21:26 1 komentara 345 prikaza
Pula: Zbog suše se sve više moraju navodnjavati poljoprivredna zemljišta
Foto: sasa miljevic
Pogledajte galeriju 1/3

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u e-Savjetovanje Nacrt strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) RH 2023. – 2027., temeljni dokument za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova za jamstva u poljoprivredi i ruralni razvoj (EFJP i EPFRR). Uz nacionalni doprinos, poljoprivrednicima je na raspolaganju gotovo 3,8 milijardi eura u petogodišnjem razdoblju. S obzirom na izazove s kojima se susreće i hrvatska poljoprivreda, Vlada je, tvrde iz Ministarstva, povećala stopu nacionalnog doprinosa s 15% na 20%, odnosno za 103,5 milijuna eura.

Mladima više novca

Pisan na više od 1000 stranica, strateški plan ZPP-a ima cilj poštivati smjernice zelene arhitekture EU. Osim potpore za ekološku poljoprivredu, koja iznosi gotovo 230 milijuna eura, osigurat će se dodatna sredstva i zasebni natječaji za ekološke proizvođače te su od prvog nacrta dodane još dvije poljoprivredno-okolišne vrste potpora.

– Kod poljoprivrednih proizvođača na gorsko-planinskim područjima i područjima krša, degresivnost (umanjenje potpora sukladno povećanju površine) se neće primjenjivati na prvih 50 ha, a za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima izdvojit će se dodatnih 40 milijuna eura – kažu iz Ministarstva. Generacijska obnova ostaje ključna za opstanak i razvoj hrvatske poljoprivrede pa je potpora za mlade poljoprivrednike osigurana i iz izravnih plaćanja i iz mjera ruralnog razvoja – gotovo 114 milijuna eura, s 50.000 na 75.000 eura po gospodarstvu za pokretanje poslovanja. Mladim će se poljoprivrednicima, među ostalim, omogućiti i kupnja poljoprivrednog zemljišta bez ograničenja (u smislu udjela cijene zemljišta u ukupno prihvatljivim troškovima) kroz zajmove/kredite. Maksimalna stopa jamstva iznosit će maksimalno 80%, a za ostale poljoprivrednike 70%.

Dodatne potpore za junice

– Uz dugoročno održivu ekološku ambiciju, zadržane su potpore za investicije u poljoprivrednu proizvodnju, pri čemu je za primarnu proizvodnju osigurano više od 223 milijuna eura ukupnih javnih sredstava te 124 milijuna eura za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda i stvaranje proizvoda dodane vrijednosti. Osigurana su i dodatna sredstva za dobrobit životinja. U novom razdoblju bit će prihvatljiva i potpora za junice s obzirom na smanjeni domaći uzgoj u proteklom desetljeću – istaknuli su niz Ministarstva. Javna rasprava otvorena je do 12. rujna.

Uplift akademija
Iskoristite digitalizaciju na najbolji mogući način
Kata nije imala pretjerane ambicije biti poduzetnicom, no korona kriza natjerala ju je da promijeni stav
Borba protiv plijesni
Očuvajte svoje zdravlje
Otkrivamo: Kako se riješiti plijesni sa svake površine
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar ninja1
    ninja1:

    Zelena agenda se uvukla u sve pore društva.