Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brži od 100 Mbps!

Do 2020. sva kućanstva u Hrvatskoj imat će pristup internetu uz niže cijene

internet
Foto: MPPI
1/4
21.02.2014.
u 13:15

Oko 50 posto građana imat će ultra brzi pristup internetu koji je veći od 100 Mbps dok će ostali imati brzinu pristupa do 30 Mbps.

U organizaciji Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i tvrtke Odašiljači i veze (OiV) danas je potpisan ugovor za projekt objedinjavanja svjetlovodne infrastrukture s javnim poduzećima koja su izdvojila viškove svoje svjetlovodne infrastrukture kako bi se takva objedinjena svjetlovodna infrastruktura mogla što kvalitetnije i racionalnije iskoristiti i razvijati.

Ugovore su s OiV-om potpisali: Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste, Autocesta Rijeka – Zagreb, HŽ Infrastruktura i Janaf dok će HEP-Telekomunikacije te Plinacro to učiniti idućih dana.

– Projekt bi u skoroj budućnosti trebao donijeti benefite stanovništvu jer objedinjeno je 8000 kilometara svjetlovodne infrastrukture. Posebice u onim područjima koja nisu atraktivna komercijalnim operaterima. Njima će biti, kad je riječ o internetu, dostupno ono što je, primjerice, dostupno građanima Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke. Uz to što će biti dostupnije, usluge bi trebale postati i povoljnije. Ujedno, prema svim pokazateljima ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu imat će u idućih šest godina i najveći utjecaj na BDP – kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te dodao:

– Kada usluge postanu dostupnije i u komercijalno manje atraktivnim područjima, tzv. bijelim zonama, stvorit će se i konkurencija na našem tržištu koje je dosta zatvoreno. A konkurencija znači nižu cijenu građanima. U ovom trenutku ne možemo kazati koliko bi ta cijena trebala biti niža jer to ovisi o tržištu, ali ovaj projekt do 2016. godine trebao bi donijeti te pogodnosti – naglasio je ministar te ustvrdio kako OiV neće biti u ulozi providera, nego će to biti prepušteno komercijalnim operaterima.

Aleksandar Golub, predsjednik Uprave OiV-a, kazao je da su prethodne vlasti pokušavale pokrenuti projekt, no da je to tek aktualnoj pošlo za rukom.

– Projekt bi trebao omogućiti da do 2020. godine sva kućanstva u Hrvatskoj imaju pristup širokopojasnom internetu, a od toga 50 posto građana imat će ultrabrzi pristup internetu koji je veći od sto Mbps. Ostali će imati brzinu pristupa do 30 Mbps. Da bi se ti ciljevi ostvarili, potrebna su ogromna sredstva, govorimo o iznosima koji su viši od 10 milijardi kuna. Naravno da tog novca nema ni u državnoj blagajni ni u fondovima EU, no, da bismo realizirali zacrtano, iskoristit ćemo infrastrukturu o kojoj je riječ u projektu te ipak i posegnuti za sredstvima iz fondova EU – kazao je Golub te dodao kako cilj nije stvaranje državnog operatera, nego omogućavanje veće dostupnosti interneta građanima i gospodarskim subjektima.

– Sada 21 posto stanovništva ima pristup internetu s time da nitko nema veću brzinu pristupa od 30 Mbps – dodaje Golub.

Dodajmo da se projekt odnosi na infrastrukturu koju su javna poduzeća izgradila za potrebe nadzora i upravljanja sustavima cesta i autocesta, željeznica, naftovoda, plinovoda, energetskog te telekomunikacijskog sustava, a u ukupnoj duljini od osam tisuća kilometara koja se proteže cijelom Hrvatskom. Budući da javna poduzeća za svoje potrebe ne iskorištavaju puni kapacitet svjetlovodne infrastrukture, ovaj će projekt omogućiti da viškove objedine i svima daju na korištenje pod jednakim uvjetima i prema načelu otvorenog pristupa mreži.

Komentara 3

CI
Cipifrend
14:21 21.02.2014.

Netko sanja. Na području Samobora nemožete dobiti telefonski priključak, a kamo li internet. Tamo još uvijek postoje dvojnici, a monopolistički tkom ne ulažee u infrastrukturu, nego dobit izvlače u Njemačku, Mudrinića to ne dira, a i zašto bi? Ima plaču od 70000 kn.

JO
josmalopanestalo
13:44 22.02.2014.

a sav ostali svijet 100Gbps

IS
istri
19:11 24.02.2014.

speta Kaval che l'erba kresi.----cekaj konju dok trava raste.na kraju krepa cekajuci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije