Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicija od 2,1 mlrd. kn

Do 2020. sve će naše škole imati brzi internet, a profesori tablete

škola,nastava,internet
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
23.01.2014.
u 10:00

Škole će imati i pristup naprednim servisima za obrazovanje poput e-Dnevnika, e-Lektire i e-Udžbenika

Započela je finalizacija dokumentacije za najveću investiciju u školstvo u suvremenoj Hrvatskoj, projekt nazvan e-Škole, čija se vrijednost inicijalno procjenjuje na 2,1 milijardu kuna, doznaje Poslovni dnevnik.

Projekt e-Škole uključuje potpunu informatizaciju svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj do 2020. godine.

Dragana Kupres, voditeljica planiranja projekta e-Škole i voditeljica ureda za EU projekte u CARNetu kaže da su time zaključili dvije godine internih priprema koje su uključivale i niz pilot-projekata poput Škole 2.0, e-Dnevnika, e-Lektira i e-Udžbenika.

Fokus grupe

– Hrvatska sama nema novca za takvu investiciju i zato se radi detaljna dokumentacija kako bi ta sredstva, u nekim slučajevima do 80 a u drugim i do 100 posto, odobrila Europska unija iz strukturnih fondova – kaže Kupres.

Već je i sada procijenjena vrijednost projekta vrlo velika, a s nabavkom tableta za sve učenike ona bi narasla za dodatnih milijardu kuna

Dodaje da je projekt dobio zeleno svjetlo Ministarstva obrazovanja i svih ključnih partnera te da su započeli s izradom studije izvodljivosti. Zato će se tijekom veljače i ožujka organizirati fokus grupe s nastavnicima, roditeljima i učenicima, a potom će projekt e-Škole biti predstavljen javnosti i ući u širu javnu raspravu. Kupres ističe da je cilj dovršiti dokumentaciju nužnu za apliciranje za fondove EU do početka 2015. godine.

– Nakon toga čeka se što će reći EU i potom se može krenuti u realizaciju, odnosno u raspisivanje natječaja i modernizaciju škola – kaže Kupres.

Ukupno 2800 lokacija

Ideja je, objašnjava Kupres, da do 2020. godine sve škole u Hrvatskoj dobiju brzi pristup internet, internu Wi-Fi mrežu, tablete za sve nastavnike, videokonferencijski sustav te pristup svim naprednim CARNetovim servisima za obrazovanje poput e-Dnevnika, e-Lektire i e-Udžbenika, ali i servisu kojim bi se škole poslovno informatizirale.

– Zasad je plan da se svih 2800 lokacija, koje uključuju oko 1300 škola s njihovim područnim školama te učeničke domove informatiziraju u četiri faze – kaže Kupres.

Na naš upit hoće li i svi učenici dobiti tablete u sklopu tog projekta ili se to odnosi samo na nastavnike, poručeno nam je da se odnosi samo na nastavnike.

– Već je i sada procijenjena vrijednost projekta vrlo velika, a s nabavkom tableta za sve učenike ona bi narasla za dodatnih milijardu kuna, a nije izvjesno ni da bi EU to financirao – zaključuje Kupres.

Komentara 7

LU
lutomirski
10:23 23.01.2014.

kako ste vi dalekovidna i napredna zemlja, a imate li radnih mjesta mozda za te napredne ucenike...?????

VU
vučina
11:24 23.01.2014.

ja mislim da će učitelji gutati tablete...

Avatar delminium
delminium
11:31 23.01.2014.

ha ha ha , jeste optimistični

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije