Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Virovitičkoj županiji

Potencijal je u preradi drva i ljekovitom bilju

Tomislav Tolušić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
07.02.2014.
u 10:00

Mali i srednji poduzetnici teško dolaze do sredstava jer banke nemaju povjerenja prema tom sektoru, kaže župan Tolušić

Kada bi se sudilo prema broju aktivnih poduzeća, Virovitičko-podravska županija bila bi jedna od manje poduzetnih u Hrvatskoj. No po učinkovitosti ona je među 11 županija čija poduzeća posluju s pozitivnim neto rezultatom.

Poslovni prihodi ukupno 907 poduzeća u ovoj županiji 2012. godine dosegli su 4,64 milijarde kuna što je, doduše, manje nego godinu ranije, ali ostvarena je ukupna neto dobit od 82 milijuna kuna.

Tri velike tvrtke

Prema analizi koju je u sklopu projekta Poslovni uzlet Poslovnog dnevnika napravila tvrtka Bisnode, tom su pozitivnom rezultatu najviše doprinijela velika poduzeća, koja su od 2008. do 2012. godine ostvarivala kontinuirani petogodišnji rast.

Tri velike tvrtke - Viro, PP Orahovica i Tvin - ostvarile su 1,42 milijarde kuna prihoda i poslovale s dobiti.

Virovitičko-podravska županija poznata je kao predvodnik drvoprerađivačke industrije što ponajviše može zahvaliti upravo Tvinu koji za sobom vuče veliki broj kooperanata, ali generira i nove tvrtke te kadrove.

To smatra i njezin župan, Tomislav Tolušić, dodajući kako, osim u drvoprerađivačkoj, potencijal županije leži u poljoprivrednoj proizvodnji, primjerice proizvodnji ljekovitog bilja.

Foto: maja santosi/pixsell

(Foto:Maja Santosi/PIXSELL)

– Više od 20 tvrtki bavi se tom djelatnošću i pozitivno posluje. Pronašli su svoju nišu i svoje tržište. Trebamo se okrenuti takvoj proizvodnji. Naravno da nećemo proizvoditi čipove i umjetne kukove ako za to nismo konkurentni – kaže župan Tolušić dodajući kako je najveći problem tamošnjih poduzetnika nelikvidnost i nemogućnost kreditiranja.

Mali su generatori razvoja

Mali i srednji poduzetnici teško dolaze do sredstava jer banke nemaju povjerenja prema tom sektoru. Događa se da poduzetnici imaju dobre projekte i za njih dobiju dio sredstava Europske unije, no bez obzira na odluku Europske komisije, banke ih ne žele financirati. To se treba promijeniti, jer su male tvrtke generatori razvoja – zaključuje župan Tolušić.

Komentara 1

DO
domoljubxy
16:44 07.02.2014.

Pa fala bogu da si to skužio pa to traje jako dugo što je bivša vlast napravila po pitanj toga ništa isto kao i ova imali ste šegona jako puno.Pa ti kao župan daj ućini nešto po pitanju sunvencija za svoju županjiu a ne samo prićati što i ptice na granama znaju poduzmi nešto,dovuci investitore smijeni one goji štopaju ulagaće i naprijed

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije