Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Pomama za najskupljim stanovima u Zagrebu: Za svaki stan čak nekoliko kandidata

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dubravko Ranilović ističe da kod kupaca veliku ulogu ima ugled građevinskog poduzeća koje gradi stanove.
15. siječnja 2020. u 07:19 39 komentara 34341 prikaza
Izgradnja u Podbrežju
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U Zagrebu se proda čak 95 posto novoizgrađenih stanova i to po cijeni nerijetko većoj od 3000 eura po metru četvornome, a najbolje građevinske tvrtke istodobno imaju duge liste mogućih kupaca čak i za neizgrađene stanove.

Božićni poklon BLAGDANSKA GROZNICA Za trećinu je građana kupnja darova i zadovoljstvo i stres

Tvrtka VMD, recimo, u Zagrebu nudi dva zanimljiva projekta. Iako nije zabodena nijedna lopata, za njezin projekt u Ulici kneza Branimira, iza bivše Tvornice Nade Dimić (nedaleko od Tvrtkove ulice i Parka kralja Petra Krešimira IV.) rezervirani su, doznajemo, svi stanovi. Iako su iz VMD-a ostali bez komentara na tu temu uz napomenu direktora Nevena Mikca da je riječ o projektu koji je tek pred realizacijom, doznajemo da postoji nekoliko stotina kandidata "viška", koji neće imati sreću da se domognu VMD-ova stana. 

VMD je tvrtka koja gradi kvalitetne i skupe stanove na prvorazrednim mjestima, poput Bužanove, Heinzelove i Babonićeve ulice. Cijene stanova na Branimirovoj još nisu poznate, no doznajemo da bi se mogle kretati od 3200 eura naviše. 

Drugi ovogodišnji projekt VMD-a je poslovno-stambeni blok u Ulici Charlesa Darwina, nedaleko od Veterinarskog fakulteta i Heinzelove ulice. Ondje će graditi oko 200 stanova, a cijene se kreću od 2300 eura. Gradnja počinje na proljeće, a useljenje se očekuje do kraja 2021. godine. I taj je projekt u samom začetku, no i tu postoji lista mogućih kupaca, koja dvostruko premašuje broj stanova koji će biti ponuđeni na prodaju. VMD velik interes može zahvaliti dobrim pozicijama svojih zgrada, kvalitetnoj gradnji te dugogodišnjem održavanju svojih nekretnina. Kupci su mu nerijetko poznate javne osobe – nogometaši i vrhunski sportaši, glumci, pjevači, dobrostojeći poslovni ljudi... 

Ilustracija/naftno postrojenje i nafta DRUGAČIJA SITUACIJA Hoće li nafta i gorivo poskupjeti zbog sukoba SAD-a i Irana?

Tvrtka J.G. Projekt gradi 125 stanova u Ulici Andrije Žaje, također na poželjnoj lokaciji. I ona iza sebe ima dugogodišnje iskustvo kvalitetne gradnje – izgradila je, primjerice, nekoliko blokova u Jaruščici (nedaleko od Arena centra), na Borongaju i sl. Prosječna površina stana u Ulici Andrije Žaje je 80 metara četvornih, a cijena kvadrata je 2350 eura. Useljenje je za otprilike dva mjeseca, a kupcima je preostalo tek nešto više od 20-ak stanova. Direktorica J.G Projekta Saida Mavra kaže da prodaja ide odlično te misli da će se sve prodati.

Mavra kaže da se svi koji to mogu radije odlučuju na kupnju novoga stana. Među ostalim, pri kupnji novog stana ne mora se platiti porez na promet nekretnina, rabljeni stanovi često se moraju preuređivati, a sve je manje dobrih majstora. Osim toga, kako kaže, novo je ipak novo, pogotovo ako je riječ o kvalitetnoj gradnji. 

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dubravko Ranilović ističe da kod kupaca veliku ulogu ima ugled građevinskog poduzeća koje gradi stanove. Tvrtke koje su godinama radile na svojem ugledu i koje su kvalitetno gradile sada, kako kaže, bez ikakvih problema prodaju stanove, ali i poslovne prostore. U svakom trenutku imaju veliku ''mailing listu'' mogućih kupaca iako su im projekti tek u pripremi, a cijene metra četvornog ''skaču u nebo''.

Kava Proizvođači kave: Zašto država ne ukine porez na kavu po kojem je ona još luksuz?

"Tvrtke poput VMD-a, Alfa stana ili Nivogradnje prodaju sve što naprave, a stanovi su rezervirani mjesecima unaprijed. Radi se uglavnom o objektima više kvalitete, kupci to prepoznaju i kupuju bez obzira na više cijene. Gleda se imidž graditelja, kupcima je bitna kvaliteta u dugoročnom razdoblju", kaže Ranilović.

Prema njegovim podacima, prosječna cijena metra četvornog u novogradnji u Zagrebu lani je bila 2700 eura, a prodano je 95 posto stanova ponuđenih tržištu. Naravno, novi stanovi skuplji su što su bliže centru, a na rubnim dijelovima grada stanovi se mogu naći po cijeni od 2000 eura po metru četvornome, katkad čak niže. 

S druge strane, prosječna cijena rabljenog stana u Zagrebu, ističe Ranilović, nešto je viša od 1500 eura. Proda se tek svaki šesti rabljeni stan, a interes nije prevelik.

"Neusporediva je kupnja novog stana u usporedbi sa starijim stanom. Oni koji imaju novca traže najbolje, oni koji ga nemaju zadovoljit će se i s manje kvalitetnim objektom", kaže Ranilović. 

Antonio Vranković SIN SLAVNOG HRVATA Vratio se u Hrvatsku nakon diplome na prestižnom fakultetu u SAD-u: Htio sam biti svoj na svome

Mnogi bi, međutim, uz spomenute cijene koje bi mogle samo rasti, bili sretni da se domognu bilo kakvog stana. Naime, prema podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba, prosječna neto plaća zaposlenih u Zagrebu je 7487 kuna, dakle oko tisuću eura, što je dovoljno tek za dvije trećine prosječne cijene kvadrata rabljenog stana u glavnom gradu. A gdje su drugi izdaci...

>>>Porezi i doprinosi - Hrvatska i dalje europski rekorder u prikupljanju PDV-a

Zlatko Dalić
Pljušte čestitke
Prepoznajete li ga? Danas slavi 54. rođendan, a Hrvatskoj je donio neizmjernu sreću
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • Avatar Hazl113
    Hazl113:

    Mene samo znaima što će se desiti kada pukne balon, a puknut će uskoro.

  • vlatx:

    Ljudi nemojte se zavaravati da ako vi nemate novca da niti drugi nemaju. Oni koji najviše kukaju i najglasniji su imaju najviše.