Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hoće li nafta i gorivo poskupjeti zbog sukoba SAD-a i Irana?

U tom kontekstu samo vojna akcija većih i dugotrajnijih razmjera može znatnije povećati cijene na tržištu pa se ne treba plašiti naglog skoka cijene litre benzina na crpkama.
09. siječnja 2020. u 12:46 2 komentara 370 prikaza
Ilustracija/naftno postrojenje i nafta
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Političko-vojna kriza između SAD-a i Irana tek je na nekoliko sati znatnije podigla cijene sirove nafte na svjetskim tržištima, ali to i nije iznenađenje boljim poznavateljima prilika iako su katastrofičari najavljivali veće potrese. 

Donald Trump REAKCIJA NA IRANSKI NAPAD Trump: Zaustavili smo brutalnog terorista Soleimanija, planirao je nove napade

Naime, naftom se u srijedu trgovalo po cijeni od 68 dolara po barelu, a to čak nije najviša zabilježena cijena sirove nafte tijekom godine, ali jest nekoliko dolara iznad prosječnih cijena iz prošle godine. 

Razlozi leže u činjenici da tržište nafte više nije podložno kretanjima na Bliskom istoku, iako to područje ostaje najveći svjetski proizvođač crnog zlata. SAD je u međuvremenu razvio industriju proizvodnju iz škriljevca i volumenom proizvodnje gotovo dosegao samodostatnost dok Europa ionako više ovisi o ruskim energentima. U podlozi je svakako i okretanje obnovljivim izvorima energije na koje se EU sve više oslanja, kao i plinu, pa se smanjuje ukupna potreba za naftom u energetskom miksu.

U tom kontekstu samo vojna akcija većih i dugotrajnijih razmjera može znatnije povećati cijene na tržištu pa se ne treba plašiti naglog skoka cijene litre benzina na crpkama. Ipak, svaki incident kratkoročno će se odraziti na tržište roba, kao što je i kontranapad Irana i nedostatak informacija oko njegovih posljedica u srijedu na trenutak potjerao cijenu sirove nafte na 72 dolara po barelu po Brent crude indexu.

Donald Trump ESKALACIJA SUKOBA Trump tvitao: Zasad je sve dobro! Hamnei: Imamo stotine meta!

No čim je predsjednik SAD-a Donald Trump na svom Twitter računu poručio da je sve u redu i da nije prolivena nijedna kap nafte, cijene su se stabilizirale. Moguće je da u idućim tjednima naftne kompanije krizu iskoriste za blago povećanje cijena goriva, ali konkurencija im neće dopustiti da se jače okoriste političkim incidentima. 

Stoga u krizi u Iranu zasad, dok je pod kontrolom i nije eskalirala u većim razmjerima, ne treba tražiti podlogu za destabilizaciju tržišta kao ni za veliko povećanje cijena goriva što za sobom vuče i poskupljenje svih proizvoda.

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • Avatar neugodan
    neugodan:

    Sam neka poskupi. Auto mi ide na plin i ionak ga necu regat. A ak zagusti sve prodam i u 3pm.

  • prcko.vita:

    U Hrvatskoj su već duže vrijeme cijene kao da smo u ratu. 10 kuna za litru benzina nije isto nama Hrvatima koji mjesec moramo sastaviti sa 4000 kuna ili na primjer Austrijancima koji isti taj mjesec imaju 20.000 kuna na ... prikaži još! raspolaganju. Po toj računici, mi u Hrvatskoj bi trebali plaćati 2 kune za litru benzina pa da živimo isto kao u Austriji.