Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za trećinu je građana kupnja darova i zadovoljstvo i stres

Istraživanje Ja Trgovca: Na božićne poklone najviše će građana potrošiti do 500 kuna
21. prosinca 2019. u 14:45 1 komentara 157 prikaza
Božićni poklon
Foto: Getty Images

Velika većina građana planira kupnju božićnih poklona (80,9%) iako je riječ o blagom padu u odnosu na prošlu godinu kada je to činilo njih 84,8%.

Otopila je srca Djevojčica (9) iznenadila pismom Djedu Božićnjaku: Napisala da za Božić ne želi - ništa!

Pri tome će približno podjednak broj njih na poklone potrošiti do 200 kuna (30%) i do 500 kuna (31,9%), pokazalo je istraživanje magazina Ja Trgovac i agencije Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Hrvatske starijih od 16 godina.

Uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, kada je potrošnja tradicionalno na vrhuncu, do 1000 kuna na darove potrošit će 13,7% građana, a više od 1000 kuna izdvojit će njih 5,2%.

Većina ostaje kod kuće

Većina građana ističe kako na poklone planira potrošiti jednak iznos kao i prošle godine (61,2%). Njih 22,9% smanjit će potrošnju u odnosu na 2018., a 15,9% potrošiti i više. Više od polovine ispitanika (54,8%) namjerava barem dio kupnje obaviti na internetu, što predstavlja znatan porast u odnosu na prošlu godinu kada je to planiralo 41,8% građana te 2017. kada je takvih kupaca bilo 37,6%.

Samo iskustvo kupnje za najveći broj kupaca predstavlja zadovoljstvo (48,2%), dok samo manji broj navodi da im je stres (15,8%). Kod nešto više od jedne trećine građana (36%) kupnja poklona predstavlja istodobno i zadovoljstvo i stres. Ipak, u odnosu na prethodnu godinu raste udio ispitanika kojima je kupnja božićnih poklona stres jer je takvih lani bilo samo 10,7%.

TISUĆE ČEKAJU DOM Ne kupujte životinje za Božić, udomite pse i mačke

Nakon što prođu blagdani, većina će građana ostati kod kuće. Na skijanje, odnosno zimovanje neće ih ići 89,9%, dok ih je 93,9% kod kuće ostalo godinu ranije, pokazalo je istraživanje Ja Trgovca. Njih 10,1% u odnosu na 6,2% iz prošle godine planira putovanje na neko od zimskih odredišta.

U prosincu 15,3 mlrd. kuna

Za blagdane najviše poklanjamo igračke, kozmetiku, obuću i odjeću, tehniku, knjige i delikatesne prehrambene proizvode, no iako će se prema anketi Ja Trgovca ovih blagdana na darovima više štedjeti nego lani, ukupnu prosinačku potrošnju ove je godine HGK procijenio na 15,3 mlrd. kuna, oko pola milijarde više u odnosu 14,85 mlrd. kuna iz 2018., te oko milijardu više u odnosu na 13,79 mlrd. u 2017.

Porezna reforma i više plaće rezultirali su optimizmom i povećanom potrošnjom građana, a zamah u potrošnji dali i još jedna rekordna turistička sezona te povećanje neoporezivoga dijela za božićnice i regres s obzirom na to da je sve više poslodavaca svojim radnicima odlučilo isplatiti dodatnu plaću, veće božićnice i bonuse, kazali su iz HGK.

2have2hold-shop Božićna priča Blagdanska kupovina u toplini svog doma

Lani je, prema podacima Porezne uprave, u 31 dan prosinca kroz fiskalne blagajne prošlo 179,9 mil. računa u odnosu na 179,2 mil. godinu prije, a udarni su dani za šoping bili su od 19. do 24., kad je protrgovano robe u vrijednosti od 3,6 mlrd., te od 27. do 31. prosinca – 2,5 mlrd. kuna.

Mirta Šurjak
Okrila na Instagramu
Dramatični dani za Mirtu Šurjak: Dio njezine obitelji u teškom je stanju
mr. sc. Tomislav Matković
INTERVJU
Kvalitetom u izvoz: Vrijeme lockdown-a iskoristili su za ubrzani razvoj novih proizvoda
  • Barbasmora:

    To je samo 1/3....a ostale dvi nemaju novca za poklone ...tako je kad živiš u drugoj najsiromasnoj državi EUa....