Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatsko nacionalno blago

Poljoprivrednici posluju u polufeudalnim uvjetima

Poljoprivreda
Foto: Reuters
1/3
03.06.2016.
u 07:15

Nije problematičan iznos rasta uvoza, nego trend rasta, čulo se na panelu o hrvatskoj poljoprivredi

Nije problematičan iznos od 3 mlrd. eura uvezene hrane u Hrvatsku, nego trend rasta uvoza i to što su naši OPG-i prisiljeni poslovati u polufeudalnom društvu u kojem ovise o velikim korporacijama, od banaka do repromaterijala i otkupa – kazao je neovisni agrarni analitičar Darko Znaor na jučerašnjem panelu Poljoprivredna politika – majka ili maćeha hrvatskog seljaka u sklopu manifestacije Hrvatsko nacionalno blago.

Na panelu na kojemu su sudjelovali i čelnik HSS-a Branko Hrg, Tajana Radić i Mijo Latin iz HPK te Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, zaključeno je da RH vapi za dugoročnom strategijom poljoprivrede koja u 25 godina hrvatske neovisnosti nije napravljena. Nitko od vladajućih poljoprivredu još nije smatrao krucijalnim pitanjem, a dok 1% najvećih uzima trećinu svih potpora, nitko ne vidi OPG-e kao jedine čuvare života u ruralnim područjima.

>> Mljekari Brođanima besplatno dijelili svježe domaće mlijeko

Komentara 3

DE
Demokracijaa
10:53 03.06.2016.

Za vrijeme feudalizma se od seljaka uzimalo 10-20%. Danas uzimaju 25% na repromaterijal, 25% od zarade i 25% na blagajni kada se troši novac na sve ostalo. I poljoprivrednici plaćaju trošarine i cestarine na gorivo. I povrh svega toga ograničavaju proizvodnju sa ograničenim otkupom zbog uvoza Todorića i ostalih švercera koji su sa uvozom smanjili prihode poljoprivrednicima toliko da je više od 50% njih propalo, a ostali grcaju u dugovima i čekaju dan kada će zaustaviti proizvodnju. Poticaji su posebna priča. Dali su ih da navuku poljoprivrednike na kredite za strojeve i potom poticaje isplaćuju sa zaostatkom.Trenutno se čekaju poticaji za 2014. godinu. Jedini koji mogu živjeti od poljoprivrede su oni poput jednog političara koji ima zasađen voćnjak od 100 hektara kod Požege i ubire milionski poticaj za njega , a da prstom nije maknuo već 16 godina. :)

GV
golub Vaso
10:57 03.06.2016.

ivica todoric nas franjo tahi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije