Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIMILI DOPIS PPD-A

Petrokemija: Noćas se zbog obustave isporuke plina zaustavlja pogon amonijaka

petrokemija
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/7
06.04.2017.
u 22:40

Prirodni plin ključna je sirovina za kutinsku Petrokemiju, koja je jedan od najvećih hrvatskih potrošača prirodnog plina s godišnjom potrošnjom od oko 620 milijuna prostornih metara.

U kutinsku Petrokemiju je stigao i službeni dopis kako Prvo plinarsko društvo u petak od šest sati ujutro obustavlja isporuku plina i zbog toga će u noći s četvrtka na petak biti zaustavljena proizvodnja u glavnom pogonu amonijaka, kako ne bi bilo neželjenih posljedica, doznaje se u četvrtak navečer u Petrokemiji.

Na vijest o obustavi isporuke plina u četvrtak navečer aktiviran je Stožer za obranu Petrokemije. Takvu su odluku donijela tijela Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala, Sindikata DEMOS-HUS i Udruga hrvatskih branitelja Petrokemije, koji zajednički čine Stožer.

"Iako nema mjesta panici, želimo biti spremni za sve scenarije. Iako smo najveći potrošač plina, opskrba još nije trajno riješena. Dug za plin je bio reprogramiran, ali očito ta inicijativa nije urodila plodom. Već u petak ujutro obratit ćemo se pismom Vladi, odnosno premijeru Andreju Plenkoviću, te ministrima Martini Dalić, Goranu Mariću i Zdravku Mariću, s jednim temeljnim pitanjem: Što dalje s Petrokemijom," rekao je za Hinu glasnogovornik Stožera i glavni povjerenik EKN-a  Davor Rakić.

Dugoročni problem Petrokemije tri dosadašnje vlade nisu uspjele riješiti i posljednji je čas da se Vlada o tome očituje, poručio je. 

"Inače, na zalihama imamo dovoljne količine mineralnih gnojiva i u isporuci tržištu neće doći do zastoja." kazao je Rakić.

Za početak idućeg tjedna najavio je konferenciju za novinare, na kojoj će biti detaljnije riječi o razlozima aktiviranja Stožera.

Predsjednik Uprave Đuro Popijač je izrazio uvjerenje kako je riječ samo o privremenom prekidu isporuke od strane PPD-a, dok će INA nastaviti isporuku kao i dosad. On je novinarima potvrdio kako je u stalnom kontaktu s Vladom oko postupka restrukturiranja, pa se očekuju povoljna rješenja.   

Petrokemiji prijeti obustava isporuke plina i blokada

Petrokemija je suočena s mogućom obustavom isporuke plina, što može uzrokovati blokadu tvrtke, priopćeno je u četvrtak iz kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva. 

"Petrokemija je zaprimila dopis od dobavljača prirodnog plina, Prvog plinarskog društva, o mogućoj obustavi isporuke prirodnog plina Petrokemiji zbog povećanja duga za isporučeni plin, što može posljedično uzrokovati blokadu društva", ističu iz kutinske tvrtke u odgovor na upit Zagrebačke burze o postojanju novih materijalnih činjenica koje utječu ili bi mogle utjecati na cijenu njezine dionice.

U tijeku su razgovori s dobavljačima oko rješavanja novonastale situacije te će Uprava o daljnjim aktivnostima izvijestiti sukladno propisima, kažu u Petrokemiji.

Cijena dionicama Petrokemije u protekla je tri dana pala za nešto više od 17 posto, a i danas je u minusu, koji oko 16 sati, iznosi 3,8 posto

Posljednjih dana kutinski se proizvođač mineralnih gnojiva u medijima spominje u kontekstu krize u Agrokoru, s obzirom da su neke tvrtke iz sastava tog koncerna, poput Belja i Vupika, veliki potrošači mineralnih gnojiva. 

Petrokemija je u ožujku izvijestila da je zaključila nove ugovore za opskrbu prirodnim plinom u plinskoj godini 2017./2018. s Inom i Prvim plinarskim društvom, čime je osigurala dovoljne količine plina za planiranu proizvodnju tijekom te plinske godine. 

O zaključenju ugovora s Petrokemijom izvijestila je i Ina, koja je navela kako je potpisan Ugovor o opskrbi prirodnim plinom za isporuku 317 milijuna prostornih metara u plinskoj godini 2017./2018., odnosno od 1. listopada 2017. do 1. listopada 2018. godine.

Prirodni plin ključna je sirovina za kutinsku Petrokemiju, koja je jedan od najvećih hrvatskih potrošača prirodnog plina s godišnjom potrošnjom od oko 620 milijuna prostornih metara.  

Petrokemija je prema nerevidiranim rezultatima poslovanja u 2016. godini ostvarila ukupne prihode od 1,93 milijarde kuna, rashode od 2,02 milijarde kuna iskazavši tako gubitak od 87,3 milijuna kuna koji je 5,6 posto manji nego godinu ranije.

>> Petrokemija za plinsku 2017./2018. zaključila ugovore o opskrbi plinom s Inom i PPD-om

>> PPD: Država mora i dalje brinuti o sigurnoj opskrbi i ne prevelikoj volatilnosti cijene

Komentara 13

TU
TU
18:55 06.04.2017.

Odradili godinu sa 87.300.000,00 kn gubitka, znaći nekog za toliko nisu platili i to je normalno? Pa nek zatvore i idu doma, koji k. čemo ih iz proračuna financirat?

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
01:17 07.04.2017.

Račun plati, plin ćeš imati. Skoro 40 posto proizvodnje Petrokemija isporuci Agrokoru. Sve je jasno.

OV
ovcalila
06:44 07.04.2017.

Ako petrokemija živi samo od prodaje gnojiva Belju i Vupiku onda je treba zatvoriti. No zašt je to tako 100 kg istog gnojiva u Mađi 200 Hr.KN a kod nas 300 znači da država ubire vrhnje a da neprićamo tko su vlasnici PPD_a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije