Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI REZULTAT

Petrokemija: 2019. jedna od najuspješnijih godina - neto dobit 154 milijuna kuna

Petrokemija Kutina
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
26.02.2020.
u 17:03

Prihodi od prodaje Petrokemije lani su porasli za 17 posto, na 2,1 milijardu kuna, što je uglavnom posljedica značajno veće prodaje na domaćem i regionalnom tržištu.

Petrokemija je u prošloj godini povećala prihod od prodaje za 17 posto, na 2,1 milijardu kuna, te ostvarila neto dobit od 154 milijuna kuna, naspram gubitka od 471 milijun kuna u 2018. godini, pokazuje u srijedu objavljeno financijsko izvješće kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva. 

"U 2019. godini Petrokemija d.d. zabilježila je jedan od najboljih rezultata u svojoj povijesti. Pokazali smo sposobnost da postanemo prodajno usmjerena tvrtka i iskoristimo prednost niskih cijena plina na europskom tržištu te ostvarimo neto dobit od 154 milijuna kuna u odnosu na 471 milijuna kuna neto gubitka ostvarenog u 2018. godini", ističe predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač u komentaru izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Po podacima iz izvješća, neto dobit bez jednokratnih stavki lani je iznosila 223 milijuna kuna, u usporedbi s neto gubitkom od 359 milijun kuna u 2018. godini.

Među jednokratnim stavkama izdvajaju se troškovi otpremnina u iznosu od 66 milijuna kuna u prošloj godini, kao i vrijednosnog usklađivanja obveza za naknade na emisiju ugljičnog dioksida od 2 milijuna kuna za 2019. godinu i 112 milijuna kuna za 2018. godinu.

Prihodi od prodaje Petrokemije lani su porasli za 17 posto, na 2,1 milijardu kuna, što je uglavnom posljedica značajno veće prodaje na domaćem i regionalnom tržištu, ističe se u izvješću. 

"Poslovanje Petrokemije d.d. u 2019. godini i dalje je pod pozitivnim utjecajem vanjskih i internih faktora. Interno, volumen prodaje u Hrvatskoj i na regionalnim tržištima, veliki obujam proizvodnje i implementirane mjere efikasnosti imali su pozitivan utjecaj na rezultat. Što se tiče vanjskih faktora, niža cijena prirodnog plina na Europskim tržištima imala je značajan utjecaj, djelomično kompenzirano višim cijenama za naknade na emisije ugljičnog dioksida", navodi i Žmegač, dodajući kako lani nisu zabilježene nikakve značajne izmjene cijena gnojiva.

"Iako smo značajno poboljšali svoj financijski položaj dovodeći neto dug i gearing na najnižu razinu u posljednjih nekoliko godina, još uvijek je potrebno dosta napora kako bi konstantno bili spremni za brze prilagodbe i sposobni uspješno voditi poslovanje u neizvjesnom i nestabilnom okruženju", poručuje predsjednik Uprave Petrokemije. 

Po podacima iz izvješća, neto dug Petrokemije na kraju prošle godine iznosi 397 milijuna kuna, što je za 25 posto manje u odnosu na kraj 2018. godine kada je iznosio 528 milijuna kuna. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije