Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Pejnović: U 2015. očekujem IPO HEP-a


Likvidnost je velika pa se ulagačima trebaju ponuditi kvalitetne dionice
24. siječnja 2015. u 17:43 0 komentara 1114 prikaza
Mladen Pejnović
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom najavio je na okruglom stolu "Privatizacija i hrvatsko tržište kapitala", održanom u organizacija Zagrebačke burze, kako u ovoj godini postoji mogućnost inicijalne javne ponude nekih državnih tvrtki.

Ne privlačimo ulagače

– Nadamo se kako ćemo tako oživiti tržište kapitala – rekao je Pejnović. Predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić smatra da smo takvo što već mogli ponuditi pri privatizaciji Croatia osiguranja. U strategiji upravljanja državnom imovinom stoji kako bi ove godine s manjim udjelom na burzu mogli izaći HEP ili Pošta. Za burzu bi to bio značajan događaj jer, kako je rekla Gažić, o našem se tržištu na investicijskim skupovima ne govori, upravo zato što i nema najava većih privatizacija. Ali, primjerice, rekla je, govori se puno o rumunjskom tržištu, gdje je država tvrtke u kojima ima udjele objedinila u zatvoreni investicijski fond, postavila sposobnog menadžera koji njime upravlja te neke tvrtke prodala, a neke dokapitalizirala i na taj način tržište kapitala investitorima učinila zanimljivim.

Ivan Kurtović iz investicijske kuće Intercapital rekao je kako će investitori, nakon što kamate na bankarskom tržištu idu prema nuli, tražiti mete ulaganja koje će im dati povrat.

Ivana Gažić | Autor : Zarko Basic/PIXSELL Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ivana Gažić; Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

– Zato bi nam bio potreban neki IPO poput onog što smo ga imali s Inom ili HT-om – rekao je Kurtović. Osim toga, dodao je kako će nakon intervencije ECB-a, koju su prije provele središnje banke SAD-a ili Švicarske, novca na tržištu biti i investitori će moći birati gdje ulagati. Zato i postoji prilika da se na nekim dionicama dioničarima maksimizira vrijednost.

– Likvidnosti ima i sada se nudi dobra investicijska prilika – kazala je Gažić, spomenuvši kako veliko značenje za tržište imaju i dva nova IPO-a privatnih tvrtki. – Mislim da je to posljedica dugogodišnjeg bankocentričnog sustava, odnosno prevelike izloženosti kreditima, zbog čega se sada mora vlasništvo disperzirati, odnosno okrenuti se tržištu kapitala – rekla je I. Gažić. Među državnim tvrtkama nad kojima se provodi restrukturiranje nigdje nema alarmantne situacije, rekao je Pejnović, a neizvjesnost je još samo u slučaju Petrokemije.

– Znači da nemamo generatora novih gubitaka. Avanturizam je iscrpio privatni sektor koji sad nema za obrtna sredstva. Ne možemo stalno govoriti da je situacija u državnim tvrtkama bolja nego u privatnim. Ostala je ista, dok se u privatnim pogoršala – rekao je Pejnović.

Turizam interesantan

Značajna privatizacija, rekli su sudionici, trebala bi biti u našoj važnoj strateškoj grani – turizmu. Kako je napomenuo Marko Čizmek, član uprave Valamara, država bi trebala brže pregovarati kod prodaja. – Mi smo lani imali osam interesa za akvizicijama, i dok smo s privatnim vlasnicima pregovarali tri do četiri mjeseca, s državom je to trajalo puno dulje – rekao je Čizmek.

>>Burza čeka IPO državnih tvrtki

>>EKSKLUZIVNO Pogledajte ugovor kojim su si šefovi u Holdingu osigurali stalni posao

Za članove uprave kandidata kao na izborima za Miss

Mladen Pejnović kazao je da je prijedlog o odabiru čelnika državnih tvrtki putem javnih natječaja ili head huntera na razmatranju kod ministara i uskoro bi se trebali usuglasiti o tom pitanju. Jer o tome je li tvrtka izložena konkurenciji ili ne ovisit će odabir i vjerojatno plaće.

Spomenuo je apsurd što se na natječaj za upravu Zagrebačkog holdinga javilo 320 kandidata. – To izgleda kao da je riječ o izboru za Miss, a sve govori o tome koliko ljudi misli da može obavljati taj posao i to samo zato što postoji slab kritički prag – kazao je Pejnović. U stranim kompanijama takvo što se nikada ne događa, ali kod nas je drukčiji mentalitet i to se neće promijeniti. Nevjerojatno je, rekao je, da neki koji nemaju uvjete za neko radno mjesto misle da zadovoljavaju kriterije i misle da imaju pravo kandidirati se.

Zagreb: Miistar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko
AFERA DNEVNICE
Pretragom stana Sandre Zeljko našli dokumente, ali i između 50 i 100 pari cipela
Park prirode Papuk
SUDJELUJTE U AKCIJI
Prijavite se za akciju „Tjedan odmora vrijedan“ i promovirajte svoje promotivne ponude
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.