Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Pčelarima 3 milijuna kuna pomoći za prihranu pčela

Prihvaćen je Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH od 2021. do 2027., koji bi trebao omogućiti da svi važni biljni genetskih izvori budu identificirani, prikupljeni, opisani i očuvani u kolekcijama Nacionalne banke biljnih gena te dostupni za korištenje.
30. srpnja 2021. u 21:19 2 komentara 2184 prikaza
Brojni pčelari sunčano vrijeme koriste za prve proljetne preglede pčelinjih zajednica
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zbog nepovoljnih meteoroloških prilika koje su proljetos uzrokovale gubitak brojnih pčelinjih zajednica te medonosnog potencijala na pčelinjim pašama (voćke, industrijsko bilje...) i do 80%, a na glavnim pašama (bagrema i kadulje u primorskom dijelu i na otocima) i 100%, Vlada je donijela program potpore pčelarima vrijedan tri milijuna kuna. Potpora podrazumijeva sufinanciranje realizirane nabave šećera za prihranu pčela u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna ove godine (najviše do 20 kuna po pčelinjoj zajednici).

Osijek: Župan Ivan Anušić obišao žetvu pšenice na OPG-u Joze Marića Kupujemo dvostruko manje ekoloških proizvoda od ostatka EU Do 2030. pod ekoproizvodnjom mora biti četvrtina poljoprivrede

Šećerna repa prioritet

– Da bi se spriječilo ugibanje pčela i širenje bolesti, potrebno je prihranjivanje pčelinjih zajednica tijekom bespašnog perioda koji je iz godine u godinu sve dulji i veliko je financijsko opterećenje pčelarima – kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković te napomenula kako to neizravno utječe i na smanjeno oprašivanje biljaka, manje prinose brojnih ratarskih kultura te očuvanje bioraznolikosti.

Izmjenom i dopunom Programa potpore za proizvođače šećerne repe 2019. – 2021. i novim proizvođačima šećerne repe omogućit će se pravo na potporu, a sve radi zadržavanja interesa za proizvodnju i očuvanja opstojnosti industrije šećera te zadržavanja plodoreda i plodnosti poljoprivrednog zemljišta. Najvažnije Izmjene i dopune Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda od školske godine 2017./2018. do 2022./2023. odnose se pak na učinkovitije i transparentnije korištenje sredstava te proširenje liste prihvatljivih proizvoda s namjerom uključivanja većeg broja domaćih, lokalnih proizvođača. Za provedbu te strategije u 2021. osiguran je ukupan iznos od 21,2 mil. kuna te 18,3 mil. kuna u 2022.

Prihvaćen je Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH od 2021. do 2027., koji bi trebao omogućiti da svi važni biljni genetskih izvori budu identificirani, prikupljeni, opisani i očuvani u kolekcijama Nacionalne banke biljnih gena te dostupni za korištenje. U državnom proračunu za to je osigurano 12,6 mil. kuna za 2021., dok je u projekciji planova za 2022. te 2023. planirano po 11,19 mil. kuna.

Sikirevci: Proizvodnja gljiva bukovača na OPG-u Antuna Medvidovića Odvažili se na novu djelatnost Medvidovići jedini u Slavoniji uzgajaju gljive bukovače

Novi smjerovi prerade drva

Izradom Nacionalnog plana razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja RH 2022. – 2030. utvrdit će se razvojni smjerovi i posebni ciljevi tog sektora, a to su održivo, konkurentno i inovativno gospodarstvo prerade drva i proizvodnje namještaja te tržišno prepoznatljivo gospodarstvo, a provest će se zelena i digitalna tranzicija te ekološka i energetska tranzicija, uz doprinos ravnomjernom regionalnom razvoju te razvoju potpomognutih područja i područja s razvojnim posebnostima, rečeno je na Vladi.

VIDEO: Prvi put od 2019. u Hrvatskoj u jednom danu više od milijun turista!

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Arena Centar
Spoj umjetnosti, ekologije i robotike
Zemlja čudesa unutar, i izvan, trgovačkog centra na ulazu u Zagreb
  • Avatar salaso
    salaso:

    Oni prihranjuju pčele i kad treba i kad ne treba...a med je 99 % šećer..pa ti sad znaj...

  • Tramp:

    Pčelarima bi trebali dat sve ono što dajete hohštaplerima koji se nazivaju branitelji ( 500.000) a rat su gledali na TV. Ali živimo u državi kojom vlada korupcija, nepotizam i kriminal pa nije za očekivati!