Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tolušić najavio:

Pčelarima 17 milijuna kuna, prvašićima staklenka meda i slikovnica

Najmlađi hrvatski pčelar Matija Jerman
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
15.10.2018.
u 15:23

U Hrvatskoj proizvodimo dovoljno meda, no pčelarima posao kvari uvozni, čak i patvoreni med

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 17,2 milijuna kuna za šest mjera povećanja konkurentnosti u pčelarskom sektoru. Potporu je dobilo 4536 pčelara koji su najveći interes iskazali za mjere suzbijanja štetnika i bolesti pčela, sufinanciranje nabave pomagala, pribora i opreme te edukaciju, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

– Naši pčelari idu u dobrom smjeru, udružuju se, surađuju, zajedno nastupaju prema institucijama i složno prezentiraju svoje potrebe. Ministarstvo poljoprivrede bit će im i dalje pouzdan partner u ostvarivanju njihovih ciljeva i glavni promotor meda iz hrvatskih pčelinjaka – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Sektor pčelarstva u Hrvatskoj broji više od 400.000 proizvodnih pčelinjih zajednica te se na godinu proizvede više od 10.000 tona meda i drugih pčelinjih proizvoda. Kako bi se potaknula većab konzumacija meda s hrvatskih pčelinjaka, pogotovo u svakodnevnoj prehrani djece, te ukazalo na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, ove se godine u osnovnim školama uvodi Školski medni dan.

Na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, 7. prosinca svih 40.000 učenika prvih razreda dobit će staklenku meda i prigodnu slikovnicu kao edukativni materijal primjeren njihovu uzrastu, a škole će u suradnji s pčelarskim udrugama organizirati edukativne radionice o važnosti pčelarstva za bioraznolikost. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije