Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 2015.

Ovo su najbolja zanimanja

aktuar
Foto: Thinkstock
22.04.2015.
u 10:00

Stranica za pretraživanje poslova CareerCast.com listu je ''složila'' prema prihodima, izgledima za pronalazak posla, radnoj sredini , stresu i fizičkoj zahtjevnosti posla.

Stranica za pretraživanje poslova CareerCast.com nedavno je objavila listu najboljih poslova u 2015. godini u Americi. Listu su ''složili'' prema prihodima, izgledima za pronalazak posla, radnoj sredini, stresu i fizičkoj zahtjevnosti posla.

Među najboljima matematički poslovi

Na vrh ljestvice zasjelo je zanimanje aktuara, javlja Business Insider. Riječ je o stručnjaku koji analizira financijske troškove rizika i neizvjesnosti koristeći se matematikom, statistikom i financijskom teorijom. Na drugom mjestu je audiolog odnosno stručnjak za sluh, a na trećem i četvrtom ponovno su zanimanja koja zahtijevaju jake matematičke vještine - matematičar i statističar.

Prema riječima Tonyja Leeja, izdavača CareerCast.com, poslovi u matematici među najbolje rangiranima su jer su ''financijski unosni, nude obilje mogućnosti za napredovanje te pružaju priliku da se napravi odličan posao u poticajnom okruženju''.

Među prvih deset našla su se i zanimanja vezana uz zdravstvo i informatički poslovi. Na peto mjesto ljestvice zasjeo je biomedicinski inženjer, a na šesto informatolog. Među prvih deset još su i dentalni higijeničar, programer, radni terapeut i analitičar računalnih sustava.

Na visinu plaće utječe stupanj obrazovanja

Podsjetimo, što se tiče Hrvatske, tijekom 2014. godine na portalu MojPosao objavljeno je više od 19.000 natječaja za slobodno radno mjesto, a najtraženija zanimanja bila su konobar, programer, prodavač, kuhar prodajni predstavnik, frizer, knjigovođa, komercijalist, administrator te vozač kamiona. 

Najplaćenija zanimanja u Hrvatskoj u prvom kvartalu 2015. godine, ako isključimo kategoriju top managementa koji ima u prosjeku 109% višu plaću u odnosu na prosjek, ona su iz područja tehnologije i razvoja i informacijskih tehnologija, pokazala je, podsjetimo, analiza servisa MojaPlaća

Plaće zaposlenika u tim područjima su 51 posto, odnosno 33 posto više od prosječne neto plaće koja je iznosila 5.354 kune. Na visinu plaće utječe stupanj obrazovanja. Tako osobe sa završenim fakultetom imaju 51% višu plaću u odnosu na osobe sa završenom srednjom školom i 22% višu plaću od prosječne, a završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 116% u odnosu na srednju stručnu spremu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije