Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljoprivrednici u Đakovu

Osniva se udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

poljoprivrednici
Marijan Sušenj/PIXSELL
15.12.2013.
u 15:55

Miroslav Kovač iz Živog sela ističe kako je gospodarsko udruživanje obiteljskih gospodarstava izuzetno važno kako bi ona u svom poslovanju ostvarila povoljnije tržišne uvjete.

U prvoj polovici siječnja 2014. osnovat će se udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, odlučila je većina na skupu pedesetak predstavnika županija kontinentalne Hrvatske u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog sela u Đakovačkoj Satnici. Kao programsku podlogu svoga djelovanja prihvatili su platformu stručne i nadstranačke skupine Živo selo koja se zalaže da se obnova hrvatskog sela zasniva na obiteljskom gospodarstvu kao ključnoj kategoriji gospodarskog rasta, ali i kao jamcu brige za ekologiju, okoliš, infrastrukturu i prostornu sigurnost.

Naglašeno je da prioritetna zadaća hrvatske poljoprivredne politike mora biti oslobađanje države od katastrofalne prehrambene ovisnosti, koja je ove godine narasla do neto izdatka od gotovo milijarde i pol dolara. Ta je ovisnost jedno od najozbiljnijih žarišta nestabilnosti gospodarskih odnosa s inozemstvom, priopćili su iz skupine Živo selo.

Miroslav Kovač iz Živog sela ističe kako je gospodarsko udruživanje obiteljskih gospodarstava izuzetno važno kako bi ona u svom poslovanju ostvarila povoljnije tržišne uvjete. Poljoprivredi treba omogućiti specijalizirani sustav povoljnijeg kreditiranja kakvi postoje u zemljama EU, prije svega u obliku agrarne banke, za što, čulo se, sve predispozicije ima Hrvatska poštanska banka koja bi mogla preuzeti HBOR-ov program povlaštenih poljoprivrednih kredita i razviti svoju mrežu po regijama.

Stožer je, čulo se, poduzeo pravnu akciju u kojoj se od države zahtijeva puna isplata odobrenih potpora za 2012. Dosad joj se formalno pridružilo oko 2500 poljoprivrednika.

>>Hrvatski seljak od 2005. izgubio 18 posto prihoda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije