Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Evo koja su znanja potrebna za buduće zaposlenike IBM-a!

"Svi znaju da je IT budućnost, Europa traži 900 tisuća novih IT stručnjaka i mi moramo biti spremni ojačati taj sektor", rekao je Orešković
20. srpnja 2016. u 13:10 35 komentara 13579 prikaza
IBM
Foto: Lucy Nicholson/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Opozvani premijer Tihomir Orešković i prestavnici IBM-a najavili su u Vladi projekt IBM Client Innovation Centar koji će se početkom sljedeće godine otvoriti u Zagrebu i koji će kroz nekoliko godina zaposliti 500 ljudi. O tome je prvi izvijestio Večernji list u današnjem tiskanom izdanju.

Centar će pružati usluge IBM-ovim korisnicima na globalnoj razini. Zbog toga će osim IT znanja biti potrebno i znanje stranih jezika – od engleskog, njemačkog, francuskog, talijanskog do kineskog i japanskog. Analiza tržišta je napravljena i pokazala je da Hrvatska takav kadar ima. IBM će surađivati s fakultetima u Hrvatskoj na programima mentorstva i profesionalnog usavšavanja talenata se tehničkih škola i fakulteta, još u fazi studiranja. Zanimljivo je da će se u Centru primjenjivati napredna tehnologija i alati uključujući i IBM Watson Analytics kapacitete, a koje će korisnici iz različitih industrijskih grana poput maloprodaje, financija i proizvodnje moći primjenjivati. Centar će surađivati s IBM-ovim inovacijskim centrima za korisnike u cijelom svijetu, a pružat će tehničke usluge koristeći IBM-ove kognitivne alate čime će pomagati korisnicima da što brže prihvate nove tehnologije i stvaraju inovacije.

Taj je projekt od izuzetnog značaja za našu zemlju zbog otvaranja radnih mjesta, što će možda i omogućiti da se neki koji su izašli iz zemlje vrate, važno je jer jačamo investicijsku klimu i što smo pokazali da možemo konkurirati, da imamo obrazovan kadar i poticaje koje mogu privući ulagače – rekao je Orešković. Napomenuo je kako im je velik poticaj za donošenje konačne odluke bio uvid u Tevino ulaganje u IT centar u Zagrebu.

Poslovno okruženje i kvalitetan kadar koji ima znanje iz područja jezika i informacijske znanosti presudili su da IBM odabare Hrvatsku za gradnju Centra – rekao je Damir Zec, poslovni direktor IBM Hrvatske. Dodao je kako će za početak raditi u prostorima IBM-a, a novu lokaciju tek trebaju izabrati, no uselit će u postojeći objekt, odnosno neće graditi novi.

Veliko zadovoljstvo američkim ulaganjem izrazila je i Američka gospodarska komora u Hrvatskoj. - Ova investicija jedna je od najznačajnijih direktnih stranih ulaganja proteklih godina i dokaz da Hrvatska ima potencijal privući ulaganja s visokom dodatnom vrijednošću. Navedena investicija rezultat je višegodišnjeg rada vodećih ljudi IBM-a u Hrvatskoj i Vlade na promociji investicijskog potencijala Hrvatske. Gospodarski posjet hrvatske Vlade 2014. godine IT tvrtkama u SAD-u, iniciran od strane Američke gospodarske komore, doprinio je jačanju odnosa s IBM-om na globalnoj razini te otvorio put razgovorima o potencijalnim ulaganjima – rekli su u Komori. Dodali su kako je IT sektor jedan je od najznačajnijih pokretača gospodarskog razvoja i mora biti prepoznat kao jedan od prioriteta strategije privlačenja stranih ulaganja.

- Ova investicija zasigurno će doprinijeti pozitivnoj percepciji Hrvatske kao destinacije za ulaganja, što je prilika koju Hrvatska mora iskoristiti - izjavila je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore. Napominju kako bi Hrvatska u cilju da bude što konkurentnija u privlačenju stranih ulaganja, trebala raditi na daljnjem unapređenju učinkovitosti administracije i sudstva, regulatorne predvidljivosti, uz bolju promociju hrvatskih komparativnih prednosti poput zemljopisnog položaja, obrazovane radne snage te dobre infrastrukture. Ističu kako i IBM-ova investicija ukazuje i na sve veću važnost STEM obrazovanja (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika), pa preporučuju snažniji fokus na STEM područja već od osnovnoškolskog obrazovanja. Važnu ulogu, kažu, imaju visokoškolske ustanove koje bi trebale ojačati suradnju s poslovnom zajednicom, kako bi pripremile veći broj mladih stručnjaka za visoko tražena tehnološka zanimanja.

>> 500 radnih mjesta u Zagrebu otvorit će u 2017. svjetski informatički div – IBM

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
 • prarvat:

  poduzetnici koji zapošljavaju i daju ljudima pristojne plaće trebali bi imati puno više prostora u medijima. to su hrvatski heroji u miru. naslijedili smo iz komunizma negativan stav prema poduzetnicima, što treba mijenjati školstvom

 • Avatar istovari
  istovari:

  Uz lošu poreznu politiku teško da Hrvatska može biti konkurentna...

 • Nadalinaaa:

  Zar Stjepan Mesić nije zadužen za privlačenje stranih investicija u RH?