Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

MOL Grupa u 2019. godini: dobit premašila očekivane rezultate

Ostvarili smo solidne financijske rezultate u 2019. godini, pri čemu smo čak i nadmašili našu uvečanu očekivanu EBITDA unatoč slabijem vanjskom okruženju, dodao je Zsolt Hernádi.
21. veljače 2020. u 16:46 2 komentara 148 prikaza
mol grupa
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

MOL Grupa objavila je financijske rezultate za 2019. godinu. Unatoč veoma izazovnom okruženju na kraju godine, u četvrtom je tromjesečju MOL Grupa ostvarila čistu CCS EBITDA od 598 milijuna dolara, čime je čista CCS EBITDA za cijelu godinu dosegnula razinu od 2,44 milijarde dolara, nadmašivši time nedavno uvećane očekivane rezultate.

MOL Financijski rezultati MOL grupa: Ostvarili smo najbolje tromjesečje u tri godine

Novčani tok smanjio se u odnosu na 2018. uslijed činjenice da kompanija nastavlja s provedbom strateških transformacijskih projekata, no ipak je ostao pozitivan te je u 2019. godini iznosio 356 milijuna dolara.

Proizvodnja Istraživanja i proizvodnje se povećala u četvrtom tromjesečju dok je cjelogodišnji prosjek za 2019. ostao uglavnom nepromijenjen.

Uslijed nižih cijena nafte i plina, ovaj volumen proizvodnje generirao je 17 % nižu EBITDA u usporedbi s rezultatom ostvarenim u 2018.

Istraživanje i proizvodnja ostala je ključni generator novca MOL Grupe, zabilježivši snažan pojednostavljeni slobodni novčani tok od gotovo 700 milijuna dolara u 2019.

TRANSAKCIJA MOL Grupa dogovorila kupnju udjela naftnih polja u Azerbajdžanu i udjela naftovoda BTC

MOL u 2020. godini ima dva cilja: uspješno finalizirati akviziciju i integrirati polje ACG čime će se proizvodnja povećati za oko 20,000 barela dnevno te istovremeno nastaviti maksimizirati vrijednost i generiranje novčanog toka iz postojeće imovine putem učinkovitog poslovanja.

Djelatnost Rafinerija i marketinga je u 2019. zabilježila 13 % nižu čistu CCS EBITDA od 866 milijuna dolara, u potpunosti odražavajući slabije makrookruženje. U četvrtom je tromjesečju čista CCS EBITDA  iznosila 191 milijun dolara, što je  21 % niže u odnosu na četvrto tromjesečje prethodne godine uslijed nižih rafinerijskih i petrokemijskih marži na kraju prošle godine. 

Projekt proizvodnje poliola odvija se prema planiranom tempu i u okviru planiranog budžeta; tijekom 2019. ubrzali su se glavni građevinski radovi te stupanj ukupne dovršenosti projekta sad iznosi oko 50 %.

Start up Pozivni natječaj MOL Grupa traži start-upove s inovativnim rješenjima

Donesena je konačna investicijska odluka o projektu izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, kojim se Inina djelatnost Rafinerija i marketinga namjerava preobraziti u održivu i profitabilnu djelatnost. Projekt obuhvaća izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka čije se puštanje u rad očekuje u 2023. godini.

Djelatnost Usluga kupcima istaknula se rezultatima u 2019. godini: EBITDA ove djelatnosti povećala za 30 % iskazano u lokalnoj valuti (24 % u dolarima) u četvrtom tromjesečju 2019. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, zabilježivši još jednu snažnu godinu s dvoznamenkastim rastom dobiti.

EBITDA plinskog poslovanja dosegnula je 71 milijun dolara u četvrtom tromjesečju, što je 48 % više nego prije godinu dana. 

MOL Grupa - dokazani prijatelja pasa i njihovih vlasnika PROMO MOL Grupa - dokazani prijatelja pasa i njihovih vlasnika

Rezultate je komentirao predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi:

'Ostvarili smo solidne financijske rezultate u 2019. godini, pri čemu smo čak i nadmašili našu uvečanu očekivanu EBITDA unatoč slabijem vanjskom okruženju.'

 

 

 

 

Objavila i video
TV voditeljici demolirali stan u Zagrebu: 'Vrata su nestala, mokraća na krevetu, prljavština... Strašno'
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
  • moškov:

    a hrvatska negdasnja ina ...bilo pa proslo...stratezi energetski i ini..??