Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

OECD: Tehno tvrtke krivci 
za sporiji rast radničkih plaća

Znatan dio rasta produktivnosti generiraju male inovativne tvrtke koje ulažu u tehnologiju, a zapošljavaju dva-tri radnika
07. srpnja 2018. u 07:08 0 komentara 262 prikaza
Plaće radnika s nižom stručnom spremom te onih niskokvalificiranih rastu znatno sporije nego što su rasle prije globalne krize 2008. godine
Foto: Tino Jurić/Pixsell

Tehno tvrtke, posebice one brzorastuće, krivci su za usporen rast plaća niskokvalificiranih radnika, tvrde u izvješću u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Budućnost mirovinskog i poreznog sustava Styrijina konferencija Hrvatskoj treba rasterećenje bruto i povećanje neto plaća

Nezaposlenost u većini zemalja OECD-a vratila se na razinu prije krize 2008.godine, no unatoč tome plaće ne rastu po istoj stopi kao i u vrijeme krize iako su mnoga tržišta rada jača nego ikad prije. 
Godišnji izvješće OECD-a o zapošljavanju pokazuju da rast plaća u mnogim zemljama koje je ispitao ne uspijeva zadržati korak s poboljšanjem produktivnosti. Rast plaća nakon prilagodbe inflaciji usporen je te prosječno u zemljama OECD-a iznosi 1,2 posto. Prije globalne financijske krize u 2008. plaće su porasle na 2,2 posto.

Niže nadnice posljedica krize

– Trend bez rasta plaća zbog porasta zaposlenosti upućuje na strukturne promjene u našim gospodarstvima koje je globalna kriza dodatno produbila. To signalizira da se države hitno trebaju pomoći radnicima, posebice onima bez kvalifikacija – rekao je José Ángel Gurría, glavni tajnik OECD-a, na predstavljanju izvješća u Parizu.

Zagreb: Konferencija “Indeks digitalizacije - potencijal i prepreke bržem rastu" Istraživanje Sabor: Nema jasne političke odluke želimo li digitalizaciju

Jedna od posljedica ekonomske krize jest da su mnogi radnici bili prisiljeni prihvatiti niže plaće. Razlog sporog rasta plaća nakon krize tema je ekonomskih rasprava posljednjih godina s obzirom na to da je jačanje tržišta rada u prošlosti bilo potaknuto višom ukupnom plaćom, a time i većom inflacijom.

Velik dio rasta produktivnosti sada generiraju male inovativne tvrtke koje znatno ulažu u tehnologiju, no u usporedbi s tradicionalnim tvrtkama zapošljavaju tek nekoliko radnika. Kao rezultat toga ukupan udio nacionalnog dohotka koji bi trebao ići radnicima smanjen je u zemljama OECD-a na čelu sa SAD-om, Irskom, Korejom i Japanom.

tehnolideri Istraživanje Ovo su tehnolideri koje su žene ocijenile najboljima i najnaprednijima

U četvrtom kvartalu 2017. samo dvije države članice OECD-a koje su imale veći prosjek rasta plaća bile su Kanada i Francuska dok su na drugom kraju spektra bile Španjolska, Italija i Australija, koje su svjedočile padu plaća radnika.

Izvješće je potvrdilo da takozvana kreativna disrupcija dolazi od tehnoloških tvrtki i posebno je pogodila zemlje s industrijom koja mahom zapošljava radnike s niskom stručnom spremom. Iz OECD-a upozoravaju da tehnološki napredak dodatno može otežati situaciju u smislu da povećana produktivnost uopće ne prati radničke plaće.

Petar Lovrić Petar Lovrić Deset teza za pokretanje promjena u gospodarstvu

Veto Mađarske i Slovenije

Umjesto preporuke smanjenja antitrustovskih spona, koje predlažu pojedini političari u SAD-u, iz OECD-a ističu da je potreban jači sindikalni angažman, kao i omogućavanje boljeg obrazovanja način na koji se može pomoći radnicima, ali i poslodavcima u smanjenju nejednakosti plaća. 
OECD ili Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj trenutačno ima 35 zemalja članica.

Hrvatska nije članica te organizacije iako su poduzete sve mjere da se ispune formalni kriteriji te smo u lipnju 2016. primljeni u Odbor za tržišno natjecanje OECD-a. Europska komisija smatra da Hrvatska zadovoljava kriterije i da je spremna za pristupanje, no Slovenija i Mađarska blokiraju pristup.

Mađarska neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo zbog odnosa prema MOL-u i njezinu šefu Zsoltu Hernadiju. Slovenija pak blokira pristup zbog arbitražne presude o hrvatsko-slovenskoj granici.

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu - čak 4 iz jedne države:

Plaće radnika s nižom stručnom spremom te onih niskokvalificiranih rastu znatno sporije nego što su rasle prije globalne krize 2008. godine
1 / 11
ECA International objavio je godišnji izvještaj o troškovima života koji otkriva najskuplje gradove na svijetu. Donosimo prvih deset.
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.