Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Deset teza za pokretanje promjena u gospodarstvu

U Zakon o obrtu treba uvesti OIB obrta i prestati zlostavljati ljude da odgovaraju cijelom imovinom.
27. lipnja 2018. u 16:05 2 komentara 185 prikaza
Petar Lovrić
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Petar Lovrić, donedavni predsjednik HUP-ove udruge malih i srednjih poduzetnika, godinama je pripremao prijedlog objedinjenih mjera kojima bi pokrenuo kotač promjena u Hrvatskoj. Sadašnje ideje koje dolaze iz Vlade, da se PDV smanji za 1 postotni bod i ovlaš dotakne porezna opterećenja rada, nedovoljne su, smatra Lovrić. Njegov reformski paket obuhvaća deset, kako ih on naziva, teza reformacije.

Zdravko Marić POREZNO RASTEREĆENJE Neto plaće uglavnom iste, 2 milijarde kuna olakšica – tvrtkama

– U Hrvatskoj je nemoguće provesti reforme zato što ona, zbog interesnih “milicija” izgleda poput Libije. Zbog oligarha koji postavljaju i smjenjuju vlast nitko ne želi provesti reforme. Svi koji imaju javne ovlasti na tome zarađuju milijune, oni koji imaju povoljne koncesije i koji imaju porezne poticaje, ne žele da se išta mijenja – smatra Lovrić.

Prva reformacija odnosi se na PDV, kojeg, smatra, treba utvrditi kao dva poreza – PDV na razini 12 posto i socijalni porez na potrošnju 8 posto.

– Sada iz PDV-a tu količinu novca transferiramo za mirovinsko, zdravstveno, dječji doplatak, porodiljne i naknade za nezaposlene. Treba osvijestiti građanima što iz potrošnje financiraju – ističe. Taj dio Lovrić bi otvoreno subvencionirao iz potrošnje i tako bi se izbjegle manipulacije s olakšicama na PDV. Jasnim definiranjem čemu služi porez na potrošnju njegova stopa može spustiti sa 25 na 20%, umjesto da se država igra distributivne pravednosti, pljačkajući građane i pogodujući bogatima.

robotika Digitalna konkurentnost Hrvatska za 4 mjesta poboljšala svoju poziciju u godinu dana

Porez na dohodak mora imati jednu stopu. Samo dohodak oporezujemo po visini prihoda, a na sve drugo nemamo progresivan pristup. Ne smijemo slati poruku da će ljudi, što se više obrazuju i sposobniji su, biti porezno kažnjeni. S jednom stopom poreza treba iščistiti i silne zlouporabe osobnih olakšica koje se sada događaju.

Plaću treba definirati kao bruto, dohodak i neto. Danas se, kaže, ne zna što je to plaća, sami sebi iskazujemo višepostotne stope, pa tako kažemo da je mirovinsko osiguranje 20%, a da imamo bruto dohodak i neto vidjeli bismo da je ono 17,06%, a zdravstveno 12,8%. Progresivna nam stopa pojede plaće. Treba ukinuti pojam minimalne plaće i uvesti pojam minimalne satnice. Cilj je da do 2020. imamo minimalnu satnicu od 5 eura neto, odnosno dohodak od oko 800 eura. Sada je ona malo više od 2 eura. Poslodavcima treba skinuti teret bolovanja i poticati ih da prevencijom i poticanjem sistematskih pregleda sprječavaju bolovanja.

Đuro Božanović: Iseljavanje mladih iz Hrvatske strateški je interes svih hrvatskih vlada

Taj teret treba ostaviti samo onima neodgovornima, koji ne poštuju zaštitu na radu. Hitno treba donijeti zakon o poduzećima. Današnji zakon o trgovačkim društvima je nakaradan, jer je, kaže Lovrić, htio biti glavni zakon, pa više uopće ne znamo tko su sve poduzetnici, koliko ih ima, jesu li horizontalno ravnopravni u tržišnoj utakmici.

U Zakon o obrtu treba uvesti OIB obrta i prestati zlostavljati ljude da odgovaraju cijelom imovinom. Treba uvesti zakon o prekršajnim odredbama. Sada se one pišu neujednačeno, ima ih više od 15 tisuća s novčanim kaznama i čine pravnu nesigurnost poduzetnicima i često su izvor korupcije. Hitno valja donijeti zakon o prekvalifikacijama i obrazovanju da bi se mobiliziralo mrežu otvorenih učilišta i omogućilo da programi budu kraći, brži i jednostavniji. Puno je ljudi danas spremno prilagoditi se tržištu rada, ali su programi iracionalno predugi, ističe Petar Lovrić.

Petar Lovrić
1 / 44
Premijer Plenković s austrijskim predsjednikom Van der Bellenom i šefom Styria Grupe Mairom
Kineski radnici Nestabilna 2018. Svijet se trese, trebamo jačati odnose s Kinom i Rusijom Gordana Deranja Gordana Deranja Pad PDV-a na 24 posto građani ne bi ni osjetili, standard dižu samo veće plaće
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • stefj:

    Ma stvar je jednostavna; treba kopirati uspješne sustave, a ne se povoditi za Argentinom ili Grčkom ili Venezuelom. Najavljena nacionalizacija 2. stupa i zdravstva suprotna je zdravom razumu i štetna... Ideja minimalne satnice je nešto što obavezno treba uvesti, izbaciti ... prikaži još! minimalnu plaću, također treba maknuti ograničenja na prekovremene, istovremen rad u više tvrtki i sl... Ne treba kopirati u svemu Irsku, možemo i Švedsku - vaučerizacija školstva i zdravstva. Možemo i Dansku - okrupnjivanje poljoprivrednih zemljišta, nema komadanja zemljišta prilikom nasljeđivanja. Ili Novi Zeland - ukinuti sve subvencije u poljoprivredi što je dovelo da su jedna od najjačih poljoprivrednih zemalja s visokim izvozom. Itd... Sve je bolje od ovog što imamo sada, uzmite bilo koji uspješan model, a ne čuvati status quo pod cijenu totalnog osiromašenja... Interesantno je kako je vlada odustala od svega protržišnog, čak nije sposobna ukinuti niti jedan parafiskalni namet...

  • mulag:

    onoliko do koliko znamo brojat, na ruci ima 1-10 prstiju, ovisi ak si pilar