Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR ODRŽAO OBEĆANJE

Odzvonilo nekontroliranom vinu iz rinfuze iz susjednih zemalja

12.11.2015., Zagreb - U Bornstein vinariji odrzano kusanje vina Istra u centru grada -  Tomaz uz prigodan meni chefa Christiana Misirace.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
03.12.2016.
u 17:00

Vino s trećih tržišta, bez nadzora uvoza, znantno naštetilo vinarima

Hektolitri vina s trećih tržišta, makedonskog, srpskog, kosovskog..., koji su se gotovo bez ikakve kontrole podrijetla i kvalitete uvozili, pakirali i prodavali na našem tržištu ubuduće će imati jednak tretman kao i domaća.

S izmjenama i dopunama Pravilnika o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima, podrumskoj evidenciji i proizvodnom potencijalu koji idućeg tjedna stupa na snagu, konačno će se, naime, i takva vina, koja su u Hrvatsku stizala u rinfuzi, u cisternama, obvezno slati na analizu i ocjenu kakvoće prije puštanja u promet, čime je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u nepuna četiri tjedna ispunio obećanje dano vinarima.

– Na taj ćemo način pratiti i sljedivost tih vina i obilježiti ih evidencijskim markicama – izjavio je Tolušić. Vina koja uvozi u rinfuzi i pretpakovinama do 60 litara trgovac će ubuduće morati evidentirati i prijaviti poljoprivrednoj inspekciji najkasnije dva dana od ulaska pošiljke u RH.

Ona ga potom u roku 15 dana može uzorkovati i, ne udovolji li fizikalno-kemijskim i senzorskim parametrima kakvi se na našem tržištu traže i za domaća vina, neće smjeti na tržište.

Božica Marković, direktorica Sektora poljoprivrede HGK, kaže kako je dosad svatko u Hrvatsku mogao uvesti vino u cisternama i direktno ga točiti. Nije se brinulo ni o interesu potrošača ni o njegovoj kvaliteti i sigurnosti. Ima i patvorenih vina pa domaći vinari poput Vlade Krauthakera iz Udruge Graševina Croatia, smatraju kako je pravilnik dobar korak u zaštiti domaćih vinara i tržišta.

– Uvozili smo graševinu s tržišta koja uopće nemaju graševine – kaže Krauthaker, objašnjavajući kako makedonski zakon o vinu, primjerice, uopće ne govori o izvoznom sortimentu niti se kontrolirala njegova kvaliteta prije puštanja na tržište.

– Domaći vinar pak ima niz kontrola i nadzora, od sklopa vinograda, broja trsova po hektaru, uzorkovanja vina prije puštanja u promet i kategorizacije, na tržištu... – dodaje predsjednik uprave Kutjeva Mladen Pavić te upozorava kako privilegirano uvozno može ugroziti i zdravlje potrošača, u podređen položaj stavlja domaću proizvodnju i nanosi ogromne štete vinskom sektoru i nacionalnoj ekonomiji. Dvije litre graševine iz uvoza u nas se mogu naći po cijeni od svega 9,99 kuna.

– Procjene su da će u 2016. uvoz takvog vina premašiti 25 milijuna litara što čini trećinu domaće proizvodnje – ističe Pavić.

Loši trendovi u vinarstvu posljednjih godina lani su kulminirali negativnom bilancom od 240.711 hl vina. U odnosu na 290.109 hl, kojih smo u 2015. uvezli za 29 mil. eura, izvezli smo samo 49.398 hl za 12,4 mil. eura, pri čemu ne tješi činjenica da flaširana vina u prosjeku uvozimo za 1,19 eura, a svoja vani prodajemo za 2,61 euro.

>> Bećarac u srcu, frankovka u čaši

Komentara 15

NI
nirovad
17:11 03.12.2016.

pozdravljam pravilnik

JM
jezero-matica
18:06 03.12.2016.

Hvala Bogu da je netko počevo uvoditi red.

DU
Deleted user
17:51 03.12.2016.

Bravo Tolusic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije