Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Od danas jeftiniji međunarodni pozivi i SMS-ovi

Međunarodni poziv ne može biti skuplji od 1,76 kuna po minuti, a SMS od 0,55 kuna. Smanjenje vrijedi samo za privatne korisnike i za područje zemalja članica EU
15. svibnja 2019. u 09:03 9 komentara 1988 prikaza
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Od danas međunarodni pozivi s fiksnog i mobilnog telefona, te SMS-ovi napokon postaju jeftiniji.

profit kompanija Europljani zarađuju najmanje u posljednjih 10 godina

Naime, od danas kreće u primjenu Uredba o međunarodnim pozivima i SMS porukama kojom je propisana najviša dopuštena cijena međunarodnih poziva za privatne korisnike, priopćila je hrvatska regulatorna agencija HAKOM. Riječ je o pozivima koji se upućuju, objašnjava HAKOM, iz bilo koje nepokretne ili pokretne mreže u Republici Hrvatskoj prema zemljama EU. Međunarodni su oni pozivi koje upućujete iz matične zemlje prema međunarodnim brojevima, za razliku od roaminga koji se odnosi na pozive prema domaćim brojevima kada ste u nekoj zemlji EU ili pozivate osobu koja ima 'domaći' broj, ali se nalazi u nekoj zemlji EU. 

Dakle, prema novim reguliranim pravilima cijena međunarodnog poziva ne može biti veća od 1,76 kuna po minuti, a cijena SMS-a ne može biti veća od 0,55 kuna po poruci. Regulirane cijene primjenjuju se na pozive i SMS poruke na bilo kojem fiksnom ili mobilnom broju druge države članice EU. Regulirana cijena u EU primjenjivat će se i na Norvešku, Island i Lihtenštajn nakon donošenja odgovarajućeg zakona. Kako objašnjavaju u HAKOM-u, ograničenja cijena automatski će se primjenjivati na fiksne i mobilne usluge na temelju stvarne potrošnje od 15. svibnja 2019., osim ako korisnik trenutačno koristi alternativnu tarifu za međunarodne pozive i odluči ostati na njoj ili ju je namjerno odabrao.

Otkrio što ga zanima Milijarder koji je otvorio tvornicu rezanaca u Srbiji želi ulagati i u Hrvatsku

Operator je korisnike morao obavijestiti prije 15. svibnja o novim ograničenjima cijena koja će se početi primjenjivati na njihovu tarifu. Usto, ova smanjenja primjenjuju se samo na privatne, ali ne i na poslovne korisnike. 

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • BakaMraz:

    Mnogo bitno, danas ionako svi besplatno koriste Viber i Whapp.

  • pehlinar:

    znaći imam mobitel na firmu za mene i dalje 5 kn po minuti. dobro ste to riješili. firme koje više zovu van neka plaćaju

  • stefj:

    Jedna od rijetkih stvari radi kojih se isplatilo ući u EU...