Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo poljoprivrede

Objavljene specifikacije za 16 zaštićenih oznaka izvornosti za vino

vino
Grgo Jelavić/PIXSELL
04.07.2014.
u 10:21

Hrvatske zaštićene oznake izvornosti uvrštene su već ranije u elektronski registar E-Bacchus, europski registar zaštićenih oznaka izvornosti, zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i tradicionalnih izraza.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je specifikacije za 16 zaštićenih oznaka izvornosti za vino i završilo proces slanja zahtjeva za registraciju na EU razini za 15 poljoprivrednih proizvoda.

Zaštićena oznaka izvornosti (ZOI) predstavlja naziv regije, određenog mjesta ili, iznimno, zemlje koji se koristi za označavanje proizvoda, a podrazumijeva da kvaliteta i karakteristike, u ovom slučaju vina, nastaju pod utjecajem određene zemljopisne sredine, da grožđe potječe isključivo s tog područja na kojem se ujedno odvija i proizvodnja, priopćili su iz institucije.

Hrvatske zaštićene oznake izvornosti uvrštene su već ranije u elektronski registar E-Bacchus, europski registar zaštićenih oznaka izvornosti, zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i tradicionalnih izraza.

Sukladno Ugovoru o pristupanju Hrvatska je zaštitila 16 oznaka izvornosti za vino te se obvezala u roku godinu dana od dana pristupanja EU dostaviti Europskoj komisiji specifikacije za njih što je i učinjeno. Pri Ministarstvu poljoprivrede osnovano je Povjerenstvo za izradu specifikacija za zaštićene oznake izvornosti, koje je usvojilo specifikacije za 16 hrvatskih zaštićenih oznaka za vino. One su potom dostavljene Europskoj komisiji i objavljene na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

 Za Hrvatsku ovaj korak predstavlja kraj opsežnog i dugotrajnog procesa započetog kroz pregovore i priznavanje oznaka, a nastavljenog nakon pristupanja EU kroz izradu specifikacija koje će opisati i istaknuti sve prednosti hrvatskih vina i zadovoljiti formalne zahtjeve europskih propisa, a istovremeno omogućiti proizvođačima što jednostavniji postupak priznavanja ZOI.

Također, do 01. lipnja 2014. godine zahtjevi za registraciju jedne od zemljopisnih oznaka na EU razini poslani su EK za 13 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, koji su prije pristupanja RH u EU dobili zaštitu izvornosti ili zaštitu zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini. Time je RH ispunila obveze iz pregovora. Zahtjevi za registraciju poslani su za još 2 proizvoda, koji su zaštićeni na nacionalnoj razini nakon ulaska RH u članstvo, tako da u EU proceduri registracije i zaštite sada imamo ukupno 15 proizvoda.

Zbog velikog potencijala koje RH ima te interesa proizvođača postupak registracije i zaštite poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda se nastavlja. Trenutno u postupku rješavanja na nacionalnoj razini imamo sedam novih zahtjeva za registraciju i zaštitu proizvoda jednom od oznaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije