Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zaštita sira: Primjeri parmiggiana reggiana i grana padana

vrt-parmezan-txt.jpg
import
28.02.2007.
u 15:20

Talijanski su sirari predstavili iznimno vrijedno isksutvo. Leo Bertozzi, direktor Konzorcija za zaštitu sira parmiggiano reggiano, predstavio je udruženje svih proizvođača toga veoma poznatog sira, koji ima zaštitu još od 1934. godine. Kako mu se širilo tržište, tako je rasla i potreba za zaštitom.

Današnji pravilnik proizvođačima koji žele rabiti oznaku strogo i podrobno propisuje postupak proizvodnje, a to podrazumijeva i pakiranje u području u kojem se proizvodi. Žele li zaštitu, moraju jamčiti razinu kakvoće, što, primjerice podrazumijeva da je u jedan oblik sira utrošeno 600 litara mlijeka. Prema svakoj takvoj formi pak proizvođač svome konzorciju plaća šest eura, od čega, primjerice, četiri eura idu za zajedničku reklamu, a euro za zaštitu i nadzor kakvoće. Bertozzi kaže kako je osim stava javnosti, za zaštitu zemljopisnoga podrijetla potrebno i veliko zalaganje proizvođača.

Alessandro Chiarini, direktor pravne službe u Konzorciju za sir grana padano, rekao je kako je lani proizvedeno 4,4 milijuna oblika sira grana padano težine 36 kilograma. To je proizvedeno u 170 sirana, od kojih neke proizvedu više od 320.000 oblika, a neke manje od 10 tisuća. O važnosti te proizvodnje kazuje podatak da četvrtina u Italiji proizvedena mlijeka završava u grana padanu! Zaštita zemljopisnog podrijetla iznimno je važna, rekao je Chiarini, jer kako imaju nekoliko velikih središta, postoje i mišljenja da bi bilo jednostavnije a, dakako, i jeftinije organizirati proizvodnju u nekoliko većih centara.

Međutim, prednost je pravne zaštite i zaštićenoga zemljopisnog podrijetla što štiti interes svih, a posebice malih jer malene sirane tada ne bi mogle opstati. Šire gledano, konzorcij se štiti tako da se oznake izvornosti, odnosno njegova zaštita zemljopisnoga podrijetla, deponiraju u svim važnim zemljama EU.

To ima veliku prednost i za potrošače, koji tako izbjegavaju prijevaru i za svoj novac dobivaju i proizvod kakav i trebaju, s odlikama zemlje i kraja te tradicije u kojem je proizveden.

Želite prijaviti greške?