Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
time-out dok se ne promijene uvjeti

Nova vlada zaustavila investicije od milijardu eura. Plomin C i istraživanje plina u Jadranu stavljeni na stranu

21.07.2013., Pula - Sjeverni Jadran, istrazivacka platforma Labin.
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
26.01.2016.
u 17:30

Plomin C i istraživanje plina u Jadrana stavljeni na stranu

Sporazum vladajuće koalicije zakočio je investicije u energetici teške više od milijarde eura, a prema informacijama koje smo uspjeli doznati, moratorij koji je stavljen na razvoj svih termoelektrana u Hrvatskoj te kapitalni projekt – istraživanje nafte i plina u Jadranu – poslužit će za time-out dok se ne promijene uvjeti pod kojim su te investicije vođene.

Tako nam u HDZ-u kažu da će u idućih pola godine izmijeniti Zakon o ugljikovodicima kako bi se mogao primijeniti novi model podjele prihoda između države i investitora. U međuvremenu se namjerava održati sastanak s ulagačima, među kojima su i ugledni naftaši poput talijanskog ENI-ja, kako bi ulagači bili obaviješteni o budućnosti projekta.

Iran potopio Jadran

Međutim izvori iz krugova investitora kažu nam da smo propustili realizirati prvu fazu projekta i potpisati ugovore za istraživanje triju istražnih područja jer se od rujna kad je potpis ugovora stavljen na čekanje cijena nafte survala na manje od 30 dolara po barelu, a Iranu su prekinute sankcije pa se on otvara kao najatraktivnije tržište za ulaganja. U kombinaciji štednje na ulaganjima zbog niske prodajne cijene nafte i otvaranja Irana koji je po bogatstvu naftom i plinom četvrta najveća sila na svijetu, Hrvatska prestaje biti atraktivna pa je vrlo upitno hoće li se uopće naći interesenata za istraživanje u Slavoniji gdje je bušiti jeftinije, a kamoli za Jadran. Dodatno kompliciranje uvjeta, kažu konzultanti, poslužit će kao dodatni argument tvrtkama da pobjegnu iz Hrvatske, kao što je to napravio američki Marathon Oil, koji je prvo bio zainteresiran za sedam istražnih područja, ali je odustao od Hrvatske čim je čuo glasine da se otvara Iran.

Projekt je trebao donijeti 300 milijuna eura vrijedne investicije. Srećom, ulagači ne mogu angažirati instrument kazne pa odustajanje, osim loše poruke ulagačima, neće donijeti potencijalne troškove za državni proračun.

Moratorijem su zaustavljene i sve termoelektrane, a najveća je svakako Plomin C, čija se vrijednost procjenjuje na 850 milijuna eura. Takvom opaskom zaustavljen je i razvoj termoelektrana na plin ili na biomasu. Moratorij je uključen, kažu nam u Vladi, kako bi se redefinirao projekt koji nije dobio zeleno svjetlo Europske komisije. Naime, HEP je s japanskim Marubenijem dogovorio otkupnu cijenu električne energije od čak 85 eura po MWh, kažu nam upućeni u priču, a tržišna cijena kreće se oko 25 eura pa bi se to moglo definirati kao nedopuštena potpora.

Pet milijuna eura penala

Marubeni, kako nam izvori potvrđuju, zbog odustajanja u posljednjim metrima može aktivirati penale u iznosu od 5 milijuna eura, odnosno ovaj bi moratorij mogao stajati nešto više od 38 milijuna kuna. Zato je od Europske komisije, sugerirali su konzultanti, trebalo tražiti dozvolu za takav ugovor pa na taj način zaobići mogućnost plaćanja penala.

U Vladi nam kažu pak da upravo zbog mišljenja EK treba redefinirati projekt koji svakako žele razvijati. Ideja je da se postavi kao ključni proizvodni objekt, ali tako da svaki distributer dobije pristup kupnji energije s tog objekta. Kažu da je puno bolje platiti i penale nego odvesti projekt krivim putem. Za Plomin C kažu da je izuzetno važan ne samo zbog opskrbe energijom već i zbog ekološkog razvoja. Njegovim dovršenjem omogućilo bi se zatvaranje prvog bloka termoelektrane Plomin, što bi značilo ispuštanje tek desetine krutih čestica u zrak u odnosu na današnje stanje, odnosno deseterostruko manje onečišćenje okoliša.

Redefiniranje energetske politike trebalo bi se izvesti jako brzo – u idućih šest mjeseci – u periodu u kojem je zamišljeno i dogovaranje o rekonstrukciji Vlade u kojoj bi posebno mjesto trebalo imati ministarstvo energetike. 

>> Brzom prodajom pet, šest tvrtki do 500 milijuna eura

Komentara 19

PA
Pax
18:04 26.01.2016.

Hrvatska ne smije riskirati svoje more ako i to izgubimo gotovo je!

JO
josko
17:54 26.01.2016.

Što miješate Iran u sliku gubitka interesa istraživati na naftu i plin u Jadranu!? Razlog je vrlo jednostavan: - dramatični pad cijene nafte (desio se i prije povratka Irana u trgovinu naftom)! Svakako treba bušiti i istraživati Jadran na naftu i plin (plin je bolje, to će biti što nam je Bog odredio da imamo, a još ne znamo što imamo). Cijeli projekt istraživanja (našeg dijela) Jadrana treba staviti na neku gornju policu i čekati cijenu nafte od barem $80 po barelu. A to treba čekati nekoliko godina, možda i više od pet godina. Nafta i plin koje možda ima u podmorju Jadrana neće otići i čekanje neće ništa pokvariti (naftu i plin).

VI
VisAVis2
18:05 26.01.2016.

Vjetroelektrane mi plaćamo većom cijenom kilovata. Dakle, EU podstiće izgradnju vjetroelektrana, HEP je dužan po višoj cijeni otkupljivati kilovate, a sve na koncu plaća hrvatski potrošać! Eu bi, da je pravce, morala pokrivati razliku cijene vjetrokilovata od normalnog kilovata, prigodom otkupa! E to im ne pada napamet, jer je od EU pa do HEP-a, sve pokriveno mitom i korupcijom. Inače, tisuće platformi u svijetu su zatvorene zbog pada cijena sirove nafte (navodno tek 60$ po barelu se isplati bušiti i crpiti podmorje, a trenutna cijena je ispod 30$ s tendencijom pada). Zahvaljujući i ovom mediju, sada znamo i tko je za sve to kriv: nova RH vlada! Hvala, živio sam do sada u neznanju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije