Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa tri mora

Nova gospodarska karta Europe uz projekte od 45 milijardi eura

Inicijativa "Tri mora"
Foto: Ured predsjednice RH
18.09.2018.
u 19:52

Punu potporu inicijativi, nakon predsjednika SAD-a dao je i predsjednik Europske komisije Jean Claude-Juncker

Nakon što je prvog dana održan poslovni forum, drugog dana, na sastanku vrha inicijative “Tri mora” u Bukureštu, održana je plenarna sjednica “Inicijativa koja ostvaruje rezultate, ključni projekti iz područja energetike, transporta, digitalne povezanosti”.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u Bukureštu kako inicijativa Tri mora “danas šalje jasan signal da smo na pravom putu”, da su napori te političke platforme prepoznati te da bi se konačno mogle početi brisati razlike između stare i nove Europe.  

Predstavnik Njemačke

Dok je inicijativa već prošle godine na summitu u Varšavi dobila potporu SAD-a čiji je predsjednik Donald Trump sudjelovao na tom sastanku na vrhu, a svoju je potporu ponovio i porukom poslanom u ponedjeljak u Bukurešt u kojoj je obećao daljnje snažno savezništvo Washingtona, ove godine zemlje inicijative željele su dobiti i potporu EU i njezinih drugih članica, poglavito Njemačke čiji je ministar vanjskih poslova Heiko Maas sudjelovao na skupu.

Inicijativa "Tri mora"
1/3

Predstavljanjem 45 projekata u vrijednosti od 45 milijardi eura dolazi se do neke nove političke gospodarske karte Europe. O tome je govorila i hrvatska predsjednica, koja je u Bukurešt došla s 11 hrvatskih projekata.

– Projekti poput koridora za energetsku opskrbu, komunikacijska infrastruktura, kao i modernizacija naših ekonomija kroz širenje prometnih veza, omogućit će punu integraciju srednje Europe s ostatkom našeg kontinenta i izbrisati umjetne, ali još uvijek postojeće podjele između stare i nove, zapadne i istočne Europe te definitivno pridonijeti višoj razini napretka Europe kao cjeline – rekla je predsjednica. Osim predsjednice sudjelovao je i Tomislav Čorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Dva plućna krila Europe

Predsjednik Europske komisije Jean Claude-Juncker kazao je da daje punu potporu Inicijativi i želi ohrabriti sudionike u stvaranju novih koridora, ne samo između sjevera i juga nego i istoka i zapada. Juncker je slikovito kazao da je “uvijek mislio da Europa treba disati dvama plućnim krilima, istokom i zapadom”. 

– Vaša nazočnost daje nam uvjerenje da su naši ciljevi shvaćeni i da je ogroman potencijal Inicijative postao široko prepoznat – kazala je hrvatska predsjednica na summitu, obraćajući se Junckeru, Maasu i američkom ministru energetike Ricku Perryju.

Komentara 1

AN
antonelić
23:40 18.09.2018.

među najznačajnijim projektima svakako treba istaći žičaru na učki , brod galeb u rijeci i rotor u zagrebu ( sa fontanom ) ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije