Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Njemačka treba više stranih radnika kako bi sačuvala gospodarski rast

U Njemačkoj je od srpnja 2012. do lipnja 2017. godine zaposleno 1,3 milijuna stranaca, usporedbi sa zaposlenih 1,6 milijuna Nijemaca.
12. travnja 2018. u 12:09 1 komentara 789 prikaza
Ilustracija
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Njemačka mora angažirati više stranih radnika kako bi sačuvala gospodarski rast i prosperitet, pokazuje istraživanje ekonomskog instituta IW. Uzlet njemačkog tržišta rada u proteklim godinama vjerojatno ne bi bio moguć bez doseljavanja, ističu u IW-u.

Ilustracija NJEMAČKO GOSPODARSTVO Oštar pad njemačkog izvoza u veljači

U Njemačkoj je od srpnja 2012. do lipnja 2017. godine zaposleno 1,3 milijuna stranaca, usporedbi sa zaposlenih 1,6 milijuna Nijemaca.

Velika većina doseljenika koji rade u Njemačkoj potječe iz Europske unije, a samo njih 386 tisuća iz trećih zemalja, ističu u institutu.

Upozoravaju također da bi u idućim godinama stopa nezaposlenosti među Nijemcima mogla rasti.

Može se očekivati znatno smanjenje udjela domaćeg stanovništva u radnoj snazi u idućem desetljeću, konstatiraju autori izvješća.

Predviđaju također da će Njemačka vjerojatno u budućnosti sve više ovisiti o državljanima trećih zemalja, budući da će doseljenici iz drugih zemalja EU-a biti potrebni za rad u matičnim zemljama čija tržišta rada također trpe posljedice starenja stanovništva.

Jutarnja glavobolja istraživanje Ozljede glave povećaju rizik od razvijanja ove bolesti ćevapi prehrambene navike Prvo istraživanje pokazalo što Hrvati najviše vole jesti Pranje rublja istraživanje Kućanski poslovi ne trebaju biti muka. Doznajte kako si olakšati
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Avatar Oneill
    Oneill:

    ko šiša njih drugi da školuje a oni da iskorištavaju kako brezobrazno.