Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Niske tržišne cijene i siguronosni problemi u Libanonu ugrozili proizvodnju junadi

Glavnina mesa u preradi, maloprodaji i našim restoranima dolazi iz Poljske koja je proizvodnju povećala za pola milijuna grla
03. prosinca 2019. u 13:44 0 komentara 285 prikaza
Junad
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zbog otežanih uvjeta trženja tovne junadi i mesa, kako na domaćem tako i na izvoznim tržištima i cijena koje su pale ispod granice isplativosti proizvodnje, hrvatski proizvođači tovne junadi, okupljeni u Hrvatsku poljoprivrednu komoru, od Ministarstva poljoprivrede traže hitne interventne mjere.

Poljoprivreda ISTRAŽIVANJE NEW YORK TIMESA Raspodjela poljoprivrednih subvencija u EU u stilu mafije

Zbog brojnih problema na tržištu proizvođači tovne junadi, već su uputili zahtjev da se do kraja godine isplati 60 milijuna kuna, a potrebne su i druge mjere pomoći proizvođačima.

– Uz problem nemogućnosti trženja, zbog niskih tržišnih cijena u okruženju, na drastičan poremećaj na tržištu bitno utječu i sigurnosni problemi u Libanonu, jednom od najvećih tržišta za tovnu junad iz Hrvatske, čime je ova proizvodnja dodatno ugrožena – izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Junad | Autor : Jurica Galoic/PIXSELL Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

HPK smatra kako je za pomoć sektoru potreban horizontalan pristup budući da su u problemu svi posjednici junadi namijenjene za klanje ili izvoz žive stoke bez obzira da li se bave samo tovom ili proizvode utovljenu junad kroz sustav krava tele, kao i proizvođači mlijeka koji svoju telad tove do junadi. Sadašnja situacija u sektoru je dugoročno neodrživa i prijeti postojećoj proizvodnji, a za posljedicu bi mogla imati daljnje urušavanje sektora.

– Svaki i najmanji, pravi proizvođač nam je bitan, zbog čega tražimo potporu za sve posjednike tovne junadi i teladi, a koji su prijavili tov kroz Zahtjev za potporu. Za potporu od 60 mil. kuna do kraja godine bila bi prihvatljiva sva grla do starosti od 24 mjeseca, a koja su se nalazila na gospodarstvu na dan 31. listopada 2019. (osim ženskih grla mliječnih pasmina), uz moguću intervenciju i kroz 2020. i 2021. Ovom mjerom obuhvaćeno bi bilo oko 12.200 gospodarstava – zaključak je Odbora za tovno govedarstvo HPK.

Konferencija hrvatskih poljoprivrednika, seljaka i OPG-ova MANJE NOVACA Poljoprivredne udruge: Smanjenje proračuna za poljoprivredu pridonijet će propadanju tog sektora

Uzroci teškog stanja u hrvatskom stočarstvu loše su odluke kroz niz godina, a jedna od njih su umanjene Proizvodno vezane potpore za 2018. od oko 100 kuna po grlu. Treba podsjetiti kako je Vlada 2015. nametnula govedarima smanjenje potpora za oko 35%, bez ozbiljnih procjena učinaka na sektor kao i kroz smanjenje izravnih potpora po hektaru s povijesnim pravima od 2014., ali i poštivanje konvergencijskih načela ZPP-a za oko 25% do 2019. za gotovo sva gospodarstva koja se bave proizvodnjom goveđeg mesa.

Sve ovo dovelo je sektor u gotovo bezizlazan položaj. Naglim rastom cijena pilećeg i svinjskog mesa (zbog afričke svinjske kuge) i nedostatka tih vrsta mesa u azijskim državama, očekuje se da će rasti potražnja za goveđim mesom u Kini i Vijetnamu. Zbog toga je važno rješavanje ključnih administrativnih barijera, na kojima rade nadležne institucije RH kao i institucije EU, ističu u HPK u nadi da će u srednjoročnom razdoblju doći do bolje konjunkture u sektoru govedarstva u RH.

Osvrnuvši se na nedavno objavljene podatke o blagdanskoj potrošnji, pozivaju potrošače da kupuju meso domaćih proizvođača.

KiK prosinac
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super popuste!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.