Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
privatno obrazovanje

Neki nemaju znanstvenike, drugi laboratorije

škola
23.06.2015.
u 16:59

Pri izboru privatne škole treba se informirati što nudi i pod kojim uvjetima

Prema nalazima Agencije za visoko obrazovanje, koja je u suradnji s inozemnim recenzentima provela trogodišnji reakreditacijski postupak, stanje u privatnom visokom obrazovanju i nije baš blistavo.

Popravni ispit

Naime, prema tom nalazu samo je sedam visokih privatnih škola zadovoljilo kvalitetom, a isto toliko poslano ih je na “popravni ispit”. Popravni ispit znači da je škola dobila pismo očekivanja u kojem je u detalje navedeno što u svom radu i organizaciji moraju popraviti.

U tom češljanju, rezultati kojeg su javnosti dostupni od prošle godine, jednoj školi bio je zabranjen upis studenata, a drugoj zabranjen rad. Neke od privatnih visokih škola nemaju odgovarajući profil zaposlenih, odnosno imaju premalo nastavnika na broj upisanih studenata, druge nemaju potrebne laboratorije, opremu ili odgovarajući prostor. I privatne visoke škole moraju imati zaposlene znanstvenike, moraju imati laboratorije, dobru internetsku vezu koja zadovoljava potrebe studenata te razvijenu međunarodnu suradnju.

Ako nešto od toga nemaju, nedostatak moraju ispraviti u roku koji im Agencija za visoko obrazovanje odredi.

Neke privatne visoke škole rade po vrlo kvalitetnim programima, imaju jaku međunarodnu suradnju i velike mogućnosti razmjene studenata, što je današnjim mladim generacijama, kad im je otvoreno tržište čitave Europe, posebno bitno. Zato se pri izboru privatne škole trebaju dobro informirati što im koja nudi i pod kojim uvjetima.

U odabiru može pomoći i popis privatnih visokih i srednjih škola Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ako se škola nalazi na popisu Ministarstva, znači da ima dopusnicu, kojom su prijašnjih godina pojedine škole pokušavale manipulirati.

Službeni popis

Kako bismo vam olakšali snalaženje, u prilogu koji je pred vama donosimo i službeni popis privatnih visokih i srednjih škola koji nam je dostavilo mjerodavno Ministarstvo.

Tu su i kontakti pa svi zainteresirani mogu izravno od škole doznati koji su uvjeti upisa, koja je cijena, kad su upisni rokovii sve detalje koji ih zanimaju. Srednje privatne škole učenike upisuju uglavnom u vrijeme kad to rade i javne srednje škole.Cijena je školske godine oko 30 tisuća kuna. Cijene školarina privatnih visokih škola su različite, a rokovi upisa fleksibilniji nego na javnim fakultetima. Za sve detalje potrebno je nazvati školu.

Komentara 1

DU
Deleted user
10:26 24.06.2015.

Razlika između privatnih visokih škola kod nas i vani je u tome što kod nas privatne visoke škole pohađaju oni koji bi se teško upisal ina neku državnu, a vani se upisuju najkvalitetniji učenici. Govorim o poznatim i priznatim školama, a ne dopisnim koje je završio Maras.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije