Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jalova žetva

'Ne damo pšenicu u bescjenje, platite nam skladištenje'

pšenica
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
14.07.2014.
u 14:55

Otkupna cijena možda nije dostatna u odnosu na trošak proizvodnje, no cijenu diktira tržište, kaže N. Barišić iz Žitozajednice

Hrvatska prvi put u povijesti neće imati dovoljno pšenice, ali je mlinari svejedno otkupljuju u bescjenje, ogorčeni su u Udruzi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske (OPG) Život. Nakon lošije sjetve prošle jeseni, za oko 20.000 hektara, ljetos su očekivani prinosi od 4 tone po hektaru, oko 650.000 tona. No zbog loših vremenskih uvjeta i bolesti žute hrđe prinosi su prepolovljeni, tvrdi predsjednik udruge Antun Laslo.

Udruga stoga od premijera Zorana Milanovića traži da država seljacima plati skladištenje pšenice kako bi je poslije prodali po višoj cijeni od sadašnjih 1,05 do 1,10 kn/kg, koliko nude otkupljivači. Stvarni su troškovi proizvodnje oko 1,50 kuna, objašnjava Laslo i predlaže da država seljacima skladištenje financira iz novca od koncesija državne zemlje te iz doprinosa koje joj plaćaju vlasnici OPG-a i obrta u poljoprivredi.

– Godišnje uvezemo čak 90.000 tona zamrznutog tijesta pa su hrvatske potrebe za pšenicom sa 550 tisuća tona pale na 450 tisuća tona godišnje. No i s takvim potrebama mlinarske industrije ove bi nam godine moglo nedostajati pšenice ili će žetva biti na knap – smatra i čelnik HPK Matija Brlošić. U Žitozajednici, koja okuplja neke najveće mlinare, kažu da se uopće ne boje da pšenice neće biti dovoljno. Lani smo sa 180.000 ha požnjeli oko milijun tona, od čega je 411 tisuća tona izvezeno. Sa 165 tisuća zasijanih hektara prošle jeseni prema DSZ-u, bez tavanuše i proljetne sjetve, te s prinosom od oko 4,2 t/ha, i ove ćemo godine nešto izvesti, uvjerena je direktorica Žitozajednice Nada Barišić.

– Slažem se da otkupna cijena nije dostatna u odnosu na troškove proizvodnje, no već dulje cijenu diktira tržište, a ne otkupljivači – kaže Barišić. Svatko je slobodan svoju pšenicu prodati gdje i kome želi, poručuje. Čakovečki mlinovi oglasili su se s cijenom od 1,10 kuna za kilogram, dok Granolio za pšenicu standardne kvalitete zasad nudi najviše, 1,15 kn/kg. S prosjekom EU od 7 do 8 tona hrvatski bi ratari više zaradili, no domaći je prosjek i u najboljim vremenskim uvjetima samo 4 t/ha.

>> Upozoravaju Milanovića: RH neće imati dovoljno pšenice za svoje potrebe!

Komentara 15

SI
sinnke
16:24 14.07.2014.

Gosp. Laslo je već i sam sebi dosadan. Već 20-tak godina se žale na otkupnu cijenu žita, 10 godina govoriju kako će izgraditi svoje silose, skladištiti pšenicu i prodavati kad će biti cijena veća, pa od svega toga ništa. Dobivajuaju poticaje ( je da su nisu 100% isplaćeni), ali netko ni to ne dobi. Prisnosi pšenice u zemljama u okruženju idu do 7,8t/ha, a kod nas je 4,5t/ha. Sve dok se iplaćuju poticaji po obrađenom, a ne po proizvedenom, nema napretka niti koristi. Pa ako nemate zarade u pšenice, nemojte ju sijati, imate druge kulture. Najlakše je samo staviti ruku i reći; dajte nam.

VN
vjecno_nezadovoljan
19:47 14.07.2014.

Isto tako ja želim da mi država kupi auto, izgradi garažu, plaća sve račune i da mi daju još malo novaca sa strane!

DO
dosaosam
15:45 14.07.2014.

Nešto ovdje ne štima već 20 godina plač,suze i psovke ali nitko ne odustaje i svake godine sije opet pšenicu.Čemu takva upornost ako se neisplati sijati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije