Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUŽNOAFRIČKI PODUZETNICI

Najveća prijevara u povijesti: Dva brata nestala s 3,6 milijardi dolara vrijednih bitcoina

Bitcoin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
24.06.2021.
u 12:08

Prvi problemi nastali su u travnju kada je vrijednost bitcoina bila rekordna

Dva brata iz Južnoafričke Republike nestala su s 3,6 milijardi dolara vrijednosti bitcoina, a sumnja se da su do novca došli prijevarom preko svoje tvrtke za ulaganja u kriptovalute.

Ulagači su angažirali odvjetničku tvrtku iz Cape Towna kako bi locirali braću te su ih prijavili Orlovima, elitnoj jedinici nacionalne policije JAR-a, piše Bloomberg.

Gubitak 69.000 bitcoina predstavljao bi najveći izgubljeni novac ikada u prijevari s kriptovalutama, a ti bitcoini na vrhuncu u travnju vrijedili su više od 4 milijarde dolara.

Prvi problemi nastali su u travnju kada je vrijednost bitcoina bila rekordna.

Ameer Cajee, stariji brat, tada je obavijestio svoje klijente da je žrtva hakiranja, no zamolio ih je da ne prijave slučaj odvjetnicima ili vlastima jer bi to usporilo oporavak nestalih sredstava.

No, neki skeptični klijenti prijavili su sve odvjetničkoj tvrtki te je pokrenuta istraga protiv firme Africrypt.

Odvjetnici su otkrili da je sav novac iz ulagačke firme Africrypt prebačen s južnoafričkih računa i novčanika putem različitih drugih kriptovaluta kako bi mu bilo teže ući u trag.

Inače, Cajee (20) i njegov brat Raees (19) otvorili su firmu Africrypt 2019. i u početku su svojim klijentima nudili goleme povrate novca za ulaganje kod njih, čak i do deset posto.

VIDEO Kriptovalute padaju i rastu na tržištu, ali nikad veće zanimanje ulagača

Ključne riječi

Komentara 2

SI
sisavac
14:36 24.06.2021.

nek ih tuže... inače, u jar trgovanje kriptovalutama nije uređeno, i ekipa braći može staviti soli na rep. ali, znamo da će braća novac oploditi u zapadnim oazama mira i sreće, i tamo ga uspješno skrivati od vlasnika, kao što to rade tisuće raznoraznih diktatora koji su prevarili svoje narode, države, ukrali novac i pospremili ga u banke u londonu, recimo. zato su skupe vile po tim gradovima, jer kad ukradeš desetke, stotine milijuna, onda ti ne radi problem tih par milijuna za malo bolju kuću sa vrtom.

NE
Neonacionalist
12:30 24.06.2021.

Zakon brace.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije