Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Traže se sezonci! Na rezidbi se može zaraditi i 22.500 kuna

Vrtlari, traktoristi, orezivači, ratari... ovih su dana najtraženiji sezonci u poljoprivredi...
14. ožujka 2014. u 17:02 13 komentara 53200 prikaza
frane
Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Vrtlari, traktoristi, orezivači, ratari... ovih su dana najtraženiji sezonci u poljoprivredi. Samo na rezidbi voćaka, bresaka, jabuka, trešanja, krušaka, višanja..., koje trenutačno zahtijeva najviše ljudi, u Hrvatskoj radi 8000 sezonaca, a s drugim poslovima i 10.000, doznajemo od voćara Frane Ivkovića. Na njegovih 50-ak hektara voćnjaka na dnevne vaučere, koji su preklani uvedeni u sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi, trenutačno radi 30-ak sezonaca. Bit će ih i više, ako vrijeme potraje, obećava Ivković. No do posla se kod njega, a i drugih poljoprivrednika, ne dolazi preko burze, već lokalno. Najčešće su to radnici koji su se i prethodnih godina dokazali u tom poslu, koji otprilike traje mjesec i pol dana, a onda će čekati novu priliku za zaradu - berbu.

Lokalci već uigrani

– Lokalne su ekipe već uigrane u posao. Tako nemam problema s organizacijom prijevoza, a uzmanjka li radnika dovoljno je staviti oglas po okolnim selima ili ih pozvati preko lokalnog radija – kaže Ivković. Sezonci su plaćeni po normi. Nije svejedno jesu li kod njega došli zaraditi samo za pivo ili za život, šali se Ivković. Najniža dnevnica za 10-ak sati orezivanja iznosi 80 kuna, no većina ih zaradi između 200 i 500 kuna. Za 500 kuna, primjerice, u danu treba orezati između 250 i 300 stabala. Većina radnika su starije bivše radnice tekstilne i sličnih industrija, precizne i savjesne. “Jači spol” uglavnom izbjegava “ručni rad” i radije se bavi traktorima i strojevima, smijući se ističe Ivković.

kombajn Zoran Dominković: 'Sadašnjoj vlasti poljoprivreda nije strateška grana' branko hrg Branko Hrg, čelnik HSS-a Hrvatska poljoprivreda je na Titanicu 'slavonija-18.09.09 -slavonski brod -hrvatska -  rn:poljoprivreda- tema o poljoprivredi Photo: Ivica Galovic/VLM' Hrvatska poljoprivre Ruralni razvoj u EU: poljoprivreda ili mnogo više od toga?

Uz prosječnu dnevnicu od 200 kuna, u mjesec i pol zaradi se oko 9000 kuna, a uz onu od 500 kuna i 22.500 kuna. – Jedan par kupio je pneumatske škare na kompresor. Tako im ne treba puno snage za orezivanje pa dnevno bez problema zarade i 400 do 500 kuna svaki. Dolaze i u berbu pa za 90 dana rada, koliki je limit za sezonce u poljoprivredi u jednoj kalendarskoj godini, kod mene zarade i 70 do 80 tisuća kuna – tvrdi Ivković. Ankica Dabac kaže da ne zaradi ni približno toliko, ali dovoljno da uz suprugovu skromnu mirovinu popuni kućni proračun. 90 dana premalo – Nikada nisam imala naknadu s burze, na njoj se samo prijavljujem – priča 57-godišnja Ankica.

U rezidbi, sadnji, berbi... prije je mogla naći posla gotovo tijekom cijele godine, a sad, žali se, država joj ne da da radi dulje od 90 dana. I Ivković to smatra apsurdom, s obzirom na to da u njegovim voćnjacima od rezidbe do berbe ima posla 120 do 130 dana. – Taman kad se u posao uhoda jedna ekipa, morate tražiti drugu – kaže Ivković. Na sezonskim poslovima u poljoprivredi, kojih je u pravilu najviše u ožujku, travnju i rujnu, 3371 poslodavac lani je od Fine kupio 533.311 vrijednosnih kupona ili vaučera. Prodano je 37.116 ugovora (sezonskih knjižica) za rad u poljoprivredi, no kako ih je moguće prenijeti iz prethodne godine, kada ih je kupljeno 62.625, procjene su kako je lani u poljoprivredi radilo najmanje 80 tisuća ljudi, od kojih samo 2462 iz evidencije HZZ-a. Najviše kupona kupljeno je u Belom Manastiru, 39.916 ili 7,5%, u Vinkovcima 37.964 ili 7,1%, u Zagrebu 32.585 ili 6,1%...

Branje šparoga, jagoda... preko EURES mreže

Na sezonskim poslovima branja jagoda, šparoga i ostalog lani su u Njemačkoj temeljem sporazuma sa tom državom od 1. srpnja zaposlene 3193 osobe, doznajemo u HZZ-u. Od ulaska RH u EU, građani sklapaju ugovore izravno s poslodavcem za rad u inozemstvu. Sezonske poslove mogu pronaći i na EURES portalu radnih mjesta ili se prijaviti EURES savjetnicima za zapošljavanje za sezonu u Austriji ili Njemačkoj. Više informacija na stranici http://www.hzz.hr/default.aspx?id=11895.

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
  • Deleted user:

    ha ha ma koga vi veslate satnice kod primatelja poljoprivrednih poticaja krećus e oko 15 kuna da bi zaradio 22 000 kuna trebaš radit 8 mjeseci

  • xnet0822:

    A je li ima posla za okopavanje voćaka, pod uvjetom da se ne plaća ni kune ? Zaposlio bih jednog "branitelja" koji ništa ne radi, nego sjedi po cijele dane doma i drži strop sa sva četiri zida da mu se ne sruše ....

  • Deleted user:

    Rezidba je krvav posao, prosjecan Hrvat ne bi zaradio ni 100 KN dnevno. Tek nakon nekoliko godina rada i ucenja moze se zaradit bolje. Pneumatske ili aku skare znatno olaksavaju posao al su i velika investicija.