Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Moody's potvrdio rejting Hrvatske i poboljšao prognozu

Agencija Fitch, s druge strane, hrvatski investicijsku rejting drži u kategoriji špekulativnog, s ocjenom BB+ i pozitivnim izgledima.
27. travnja 2019. u 09:01 20 komentara 2266 prikaza
'moodys'
Foto: Reuters/Pixsell

Agencija Moody's potvrdila je u petak špekulativni rejting Hrvatske 'Ba2' te poboljšala prognozu iz stabilne u pozitivnu, ukazujući na poboljšanu fiskalnu metriku i reforme za koje se ocjenjuje da će pozitivno utjecati na izglede za rast hrvatskog gospodarstva.

Standard and Poor's, S&P portal, kreditna agencija NAKON 6,5 GODINA Odlična vijest: Standard & Poor's podigao kreditni rejting Hrvatske

Hrvatska je 2017. godine ostvarila proračunski višak od 0,8 posto BDP-a, podsjećaju u toj agenciji, te ističu da je pozitivan zamah potvrđen 2018. godine iako je višak smanjen na 0,2 posto BDP-a, najvećim dijelom zbog aktivacije državnih jamstava za Uljanik.

Obrazlažući ocjenu o poboljšanoj fiskalnoj metrici, Moody's ukazuje i na poboljšano stanje u proračunu, koje je, kako se ocjenjuje, najvećim dijelom rezultat značajnog smanjenja strukturnog deficita.

Moody's ističe i kontinuirano smanjenje javnog duga od 2014. godine, kada je dosegnuo visokih 84 posto BDP-a. Po njegovim bi se procjenama u idućoj godini,  zahvaljujući štedljivoj fiskalnoj politici i gospodarskom rastu, taj dug mogao smanjiti na 70 posto BDP-a.

Zdravko Marić POVRATAK REJTINGA Zaduženje države spušta se ispod 2%

Fiskalnu održivost sustava trebala bi u srednjoročnoj perspektivi poduprijeti i reforma mirovinskog sustava, provedena krajem 2018. godine, napominje agencija.

U Moody'su izdvajaju i pozitivan utjecaj na rejting raspleta krize u Agrokoru, kojim je, kako navode, uklonjen značajan izvor neizvjesnosti za gospodarstvo i potencijalni izvor novog zaduživanja za državu.

Među ključnim faktorima za poboljšanje prognoze hrvatskog rejtinga ističu i reforme koje pozitivno utječu na izglede za gospodarski rast.

Napominju da je od 2015. hrvatski BDP u prosjeku rastao 2,9 posto godišnje, dovodeći oporavak u vezu sa snažnom unutarnjom potražnjom.

Gordan Maras Gordan Maras: 'Drago mi je zbog podizanja rejtinga, ali zbog afera vratit ćemo se tamo gdje smo bili'

Rast aktivnosti trebao bi se po procjenama Moody'sa nastaviti i u idućim godinama, iako nešto sporijim tempom zbog izazovnijeg međunarodnog okruženja, po prosječnoj stopi od 2,4 posto u ovoj i idućoj godini.  

Potporu gospodarskom rastu trebala bi po Moody'su pružiti osjetno intenzivnija reforma mirovinskog sustava, koja bi trebala pozitivno utjecati na tržište rada.

Pozitivne efekte na rast Moody's očekuje i od službene kandidature Hrvatske za članstvo u eurozoni.

Turizam je, po Moody's-ovoj ocjeni bio ključan element oporavka hrvatskog gospodarstva i proteklih je 10 godina bilježio robustan rast te bi unatoč rizicima povezanima s mogućim slabljenjem vanjske potražnje, trebao poduprijeti gospodarstvo i u predstojećem razdoblju.

Relativno malen potencijal rasta

Obrazlažući pak potvrdu špekulativnog rejtinga Ba2, u Moody'su ističu da je hrvatsko gospodarstvo maleno i da rast podliježe oscilacijama. Dodaju i da je njegov potencijal za rast relativno malen u usporedbi s onime sličnih zemalja.

Andrej Plenković KREDITNI REJTING Plenković: Investicijski rejting otvara prostor rastu plaća i padu kamata

Iako su temeljni faktori danas snažniji nego u razdoblju prije recesije, hrvatsko gospodarstvo i dalje je suočeno s brojnim izazovima, upozoravaju.

Navode tako da su participacija na tržištu rada i stopa zaposlenosti ispod od prosjeka EU-a kao i da te probleme dodatno pogoršava starenje populacije i iseljavanje nakon pristupa Hrvatske Europskoj uniji, predviđajući da se ti trendovi vjerojatno neće mijenjati u bliskoj budućnosti.

Dodaju i nisku razinu bruto ulaganja, koja je po njima u uskoj vezi s "povijesno niskom razinom javnih ulaganja". Rezultat je, po Moody's-u slaba apsorpcija fondova Europske unije, koja bi se u iduće dvije godine, kako se predviđa, ipak trebala poboljšati.

Među razlozima za potvrdu špekulativnog rejtinga Hrvatske navode i još uvijek povišenu razinu duga iskazanog udjelom u BDP-u i vrlo visok udio duga denominiranog u inozemnoj valuti.

Brexit IZAZOVI Moody's upozorava što bi se moglo dogoditi u slučaju nedogovorenog brexita

Moody's-ova procjena uslijedila je nakon što je Standard & Poor's krajem ožujka, nakon više od šest godina, vratio rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju, 'BBB-/A+', zahvaljujući poboljšanju stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.

Agencija Fitch hrvatski investicijsku rejting drži u kategoriji špekulativnog, s ocjenom BB+ i pozitivnim izgledima.

Belma Šoljanin
Korona joj uzela život
Ovo je posljednja poruka majke čija je smrt zaprepastila regiju: Taj strah niste doživjeli...
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti
 • okolo:

  nevjerojatna je mržnja istih prema bilo kavom napretku, bilo kakvoj pozitivi u hrvatskoj.. istina je da puno stvari ne štima, da se ne radi kako bog zapovijeda...no svaku dobru vijest bilo da se radi o sportu, ekonomiji, kulturi..dočekati na nož.. ... prikaži još! bolešČina, mržnja, navika?

 • Kamocemo_voli_ga:

  Sad je Švicarska na dohvat ruke.Samo još malo,koji dan i evo.......Izišlo se iz kontejnera...Negdje sam pročitao da je izjavio kako je žrtvovao Uljanik za kreditni rejting..... A, da vam netko kaže da nije žrtvovao samo uljanik, nego i umirovljenike koje ... prikaži još!je je doveo na prosjački štap,.... da je razorio zdravstveni sustav,... da je ubijao ljude, zbog katastrofalne zdravstvene zaštite, da je mortalitet u nas učin io skoro najvećim u Europi,... da je žrtvovao oko 300 000 građana, koje je otjrao iz zemlje, da je žrtvovao socijalno ugrožene jer HR socijalnu politiku niti nema, sve je u rasulu..................... to su rezultati Plenkovićeve i Marićeve štednje kako bi se danas hvalili rastom kreditnog rejtinga........... I točno je rekao Bernardić: za kreditni rejting su se borili kako bi mogli dizati kredite i i dalje zaduživati buduće generacije........................ Sam naziv "kreditni rejting", jasno objašnjava da im je važno samo da mogu opet dizati kredite.

 • Avatar Zvjerinjak1
  Zvjerinjak1:

  Nikakve agencije nisu potrebne da bi nas uvjeravale jeli Hrvatska na dobrom ili lošem putu. Samo treba pogledati Slavoniju, Liku ili Dalmatinsku Zagoru i sve će vam biti jasnije. U Hrvstskoj živimo mi, a ne razne strane agencije. Pravna sigurnost ... prikaži još! (nema je) i radterećenje gospodarstva (najopterećenije je u EU) je ono što tanima investitore, a ne neke prognoze stranih rejting agencija.