Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Mjere za pomoć tvrtkama: minimalac na teret države, moratorij na plaćanje poreza tri mjeseca

Vlada će raspraviti i prihvatiti tridesetak mjera za pomoć tvrtkama i građanima pogođenim krizom.
16. ožujka 2020. u 21:48 1 komentara 1533 prikaza
Aladrović i Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U utorak će vlada raspraviti i prihvatiti tridesetak mjera za pomoć tvrtkama i građanima pogođenim krizom,  među  kojima će biti i  isplata minimalne plaće radnicima čije će se tvrtke naći u poslovnim teškoćama zbog gubitka poslova i tržšišta.  

Zdravko Marić ZDRAVKO MARIĆ Odgoda plaćanja poreza na dohodak, dobit, doprinosa 'tri plus tri mjeseca'

Premijer  iznova smiruje građane i poručuje da ne trebaju stvarati prekomjerne zalihe, jer normalna opsrkba trgovina ničim nije dovedena u pitanje. Nepotrebna je panika i na financijskim tržištima, a posebno izvlačenje novca iz investicijskih fondova, povlačenje depozita ili kupovina eura jer je Hrvatska danas, rekao je premijer, ekonomski puno otpornija na bilo koju vrstu vanjskog šoka.   Trenutno se ne planira oslobađanje od plaćanja režija. Ministar financija Zdravko Marić  najavljuje odgodu plaćanja poreza i doprinosa na tri mjeseca, reprograme kredita, nove kreditne linije koje se dogovaraju sa HBOR-om. S komercijalnim bankama ušlo se u pregovore oko moratorija za građane.

trgovine Bez panike Marić: Pojačana potražnja za 50 do 60 ključnih artikala, nema nestašice

- Kriteriji bi trebali biti krajnje jednostavni, razumljivi i prohodni. Ciljamo one koji su pogođeni koronavirusom, neki od njih već sad mogu određene stvari dokumentirati. Neki još ne osjećaju gubitke ali svi znamo da će ih vidjeti pa će se uz ostalo gledati jesu li bili pod blokadom, jesu li krajem prošle godine bili dobre platiše ili ne, rekao je Marić. Moguć je i raniji povrat preplaćenog poreza na dohodak, koji se inače isplaćuje u kolovozu.

Zdravko Marić PANIKA NA TRŽIŠTU Ministar Marić: 'Ne treba raditi zalihe, hrane i lijekova ima za par mjeseci'

Josip Aladrović, ministar rada otkriva da je cilj mjera iz njegove domene zadržavanje radne snage, pa će država podnijeti dio troška njihova ostanka u radnom odnosu. Posebno je spomenuo pomoć u zadržavanju stalnih sezonaca, koji su i do sad mogli računati na potpore države. Masovniji oblik intervencija pokrenula je i središnja banka koja je i u ponedjeljak prodala na deviznom tržištu više od 400 milijuna eura, a  kroz posebne monetarne operacija pustila je u sustav dodatnih 4,5 milijarde kuna. Inače, likvidnost u zemlji je i dalje izuzetno visoka, a banke na svojim računima u HNB-u drže oko 36 milijardi kuna slobodnog novca.  

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • stefj:

    Imamo samo odgodu plaćanja, a ovo o minimalcu još nije prihvaćeno. Ono što bi trebalo donijeti jest odluka o neplaćanju parafiskalnih nameta. Npr. zašto se plaća ZAMP ako su hoteli zatvoreni? Zašto se plaća HRT? HGK?... Također se ne bi ... prikaži još! trebala plaćati akontacija poreza na dobit, jer dobiti ovih mjeseci nema i sve firme će imati manju dobit na kraju godine (ili će imati minus)... Te mjere bi bile logične mjere, jako pomažu, a ako se možda izgubi koje radno mjesto u paradržavnom sektoru, nije nikakva šteta... I kako to misle pomoći poduzetnicima ako su obustavili ili odgodili isplatu sredstava iz EU fondova? Već bi pomoglo da se to isplati u zakonskom roku, a ne da je sve stalo...