Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez panike

Marić: Pojačana potražnja za 50 do 60 ključnih artikala, nema nestašice

trgovine
Foto: Snimio čitatelj
1/4
14.03.2020.
u 10:23

Na komentar novinara kako se građani žale da trgovci koriste situaciju i dižu cijene, Marić je odgovorio da su mu neki od njih jučer rekli da neće dizati cijene kako bi ostvarili dodatnu zaradu.

Ministar financija Zdravko Marić u subotu je izjavio da je pojačanom potražnjom i kupnjom u trgovinama obuhvaćeno 50 do 60 ključnim artikala te još jednom istaknuo da privremeno prazne police ne znače nestašicu.

"Govorimo o povećanoj potražnji za oko 50 do 60 ključnih artikala, a u maloprodaji u prosjeku inače govorimo o između dvije i tri tisuće artikala. Proteklih nekoliko dana sveli smo se na 50 do 60, a jako dobra stvar je da su vodeće hrvatske kompanije na toj listi", rekao je Marić uoči jutrošnjega sastanka u vladi.

Video: Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

Na komentar novinara kako se građani žale da trgovci koriste situaciju i dižu cijene, Marić je odgovorio da su mu neki od njih jučer rekli da neće dizati cijene kako bi ostvarili dodatnu zaradu.

Marić je još jednom ponovio da prazne police ne znače nestašicu.

"Gotovo svaki artikl ima gotovo pet supstituta, domaćih ili stranih. Ako primjerice trenutno nema neke zubne paste iz Italije, ima pet drugih", kaže Marić.

Zaključio je da svi trebaju slijediti upute stožera te da nema potrebe za paničnim reakcijama.

Na pitanje hoće li pojačana potrošnja nadomjestiti gubitke na svim drugim područjima, odgovorio je kako je to sada teško reći.

Komentara 2

DU
Deleted user
11:25 14.03.2020.

A sta ljudi glume? Pa naravno da ce dici cijenu ako se sve razgrabljuje. Em da time smanje grabez, em sto je nabava skuplja. Pa culi ste svi da daju dodatne novce vozacima kamiona da ipak odrade prijevoz. Osim toga, gube novac kad im vozaci stoje danima na granici. Naravno da to izaziva vecu cijenu proizvoda, nego od kud bi se ta razlika trebala pokriti? Pa nisu te firme dobrotvorne udruge. A kad krenu davati otkaze prodavacicama jer ih nemaju kako platiti opet cete kukati kako su zlocesti.

ST
stefj
11:18 14.03.2020.

Za sada nema nestašice, no realno imamo veliki problem, a to je da cijela proizvodnja ovisi o uvozu, a uvoz o cestovnom prometu. Budući da se onemogućuje cestovni transport, uskoro može doći do nestašica... Jedna Podravka je veliki uvoznik repromaterijala, što vam vrijedi povećanje proizvodnje ako nema iz čega proizvoditi? Da je oslonjena na domaći izvor sirovina Vegeta bi imala najmanje 7-8 puta višu cijenu... To je tako, a nama ne preostaje drugo nego se moliti da će dolaskom toplog vremena virus nestati. Mada, ako gledamo južnu polutku i širenje virusa tamo, optimizam je nekako nategnut...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije