Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Milijarda kuna u dvije godine za dokapitalizaciju HBOR-a

Da bi se pomoglo izvoznicima, Vlada će otvoriti web-portal, pobrojiti administrativne barijere i ukloniti ih
08. svibnja 2014. u 22:00 7 komentara 503 prikaza
Vesna Pusić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Vlada je donijela akcijski plan podrške izvozu u 2014. i 2015. godini. Plan ima 13 aktivnosti i 41 mjeru, a među njima je svakako za izvoznike najvažnija mjera dokapitalizacije Hrvatske banke za obnovu i razvitak s milijardu kuna u dvije godine.

Uz jaču podršku u kapitalu, plan uključuje niz mjera pa čak i odluku da se ustroje nacionalni štandovi na svim sajmovima. Uspostavit će se Vladin web-portal za izvoznike, otvoriti javnosti e-registar javnih investicijskih projekata, unaprijediti upravljanje “offset” poslovima za izvoz, izraditi pregled ostalih domaćih administrativnih barijera i prijedloga za njihovo ukidanje te prikupljanje informacija o trgovinskim i administrativnim barijerama. Osnovat će se i povjerenstvo za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić podsjetila je da samo 13 posto hrvatskih poduzeća izvozi, ali se na njih odnosi 50 posto ukupno zaposlenih. Donošenje plana poklopilo se i s dobrim vijestima o rastu izvoza u prvom tromjesečju 2014. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku izvoz je rastao 7,9 posto.

>> Srbija još ne potpisuje povlastice za Hrvatsku iz CEFTA-e

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • Avatar Urazumitelj 1995
  Urazumitelj 1995:

  Ova baba toliko mrzi Hrvatsku da je to nevjerojatno. Blokiranje na određeno vrijeme, biti će mi velika čast! Hrvatska uvijek i zauvijek!

 • vvvggg:

  dalje- "Izmišljanje posebnih povjerenika za investicije, umjesto da se uredi sustav, upućuje na arogantnu nekompetenciju potpredsjednice Pusić. No nije samo o nekompetenciji riječ. Naime, priča o tome kako hrvatska ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica vlade Vesna Pusić ne nalazi vremena ... prikaži još! za njemačkog ministra gospodarstva i zamjenika kancelarke Sigmara Gabriela nije izmišljena. Kako čujemo iz njemačkih izvora, to se uistinu događa. Navodno će Pusić naći vremena tek u listopadu. Dotle je Gabriel s velikom grupom njemačkih biznismena otišao u posjet Kini, gdje imaju više vremena. Visoki izvori bliski njemačkoj Vladi se uistinu pitaju zbog čega potpredsjednica Pusić ne želi ponuđenu njemačku gospodarsku potporu za izlazak iz krize. Vjerojatno znaju i odgovor. Baš kao što ga i mi možemo iščitati prateći kontinuitet politike Vesne Pusić."

 • vvvggg:

  evo kako po pisanju jednog portala radi pusićka- "Ne pomaže ni to što imate cijeli katalog investicijskih projekata za Hrvatsku koji već desetak godina čekaju na realizaciju i koji bi, da se pokrenu, ne samo bili ozbiljna investicijska injekcija hrvatskom ... prikaži još! gospodarstvu, već bi na dulji rok infrastrukturno integrirali Hrvatsku u (srednje)europski prostor.Jer riječ je o projektima nizinske puge Rijeka -Zagreb, energetnskim projektima vezanim uz obnovljive izvore energije, ulaganjima u turizam, ulaganjima u Podunavlje, projektima malih i srednjih poduzeća… Ne pomaže niti ako ukažete da je za neke od tih projekata, poput modernizacije željezničke mreže moguće dobiti 85 posto bespovratnih sredstava iz EU fondova. Čim niste „bilo kakav investitor“ kakve priziva potpredsjednica Pusić ,već njemački ministar gospodarstva koji stoji ispred zna se kojih i kakvih investitora, hrvatska su vam vrata i dalje zatvorena, još čvršće nego prethodnih godina."...