Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakonske novosti

Medicina rada vraća se u tvrtke i tvornički krug

mirando mrsić (1)
Marko Mrkonjić/Pixsell
24.04.2013.
u 18:34

Zapošljavanje invalida vraća se na kvote, na određeni broj zaposlenih poslodavci će morati zaposliti jednog invalida

Vraćamo medicinu rada u tvrtke i tvornički krug. Ponovno ćemo ustrojiti sustav koji je devastiran nakon nesmotrene odluke tadašnjeg ministra zdravstva Andrije Hebranga, a trebat će nam pet do 10 godina da medicinu rada vratimo na razinu na kojoj je bila – kazao je ministar rada Mirando Mrsić predstavljajući zakonske promjene članovima Udruge poslodavaca u hotelijerstvu.

Povratak medicine rada u tvrtke regulirat će se novim Zakonom o zaštiti na radu. Novi zakon o profesionalnoj rehabilitaciji vratit će, pak, zapošljavanje invalida putem kvota, država će obvezati sve poslodavce da na određeni broj zaposlenih moraju zaposliti jednu invalidnu osobu, a ukinuo bi se doprinos koji se sada plaća za zapošljavanje invalida. Ministar rada rekao je da je zapošljavanje invalida putem kvota pravednije, a država će ustrojiti i rehabilitacijske centre te osigurati dodatni novac za zapošljavanje invalidnih osoba.

Poslodavce je pozvao da koriste neke od mjera aktivne politike zapošljavanja, a olakšice koje se nude brojne su, od dvogodišnjeg oslobađanja plaćanja doprinosa za svakog novozaposlenog radnika, sufinanciranja pola bruto plaće za pripravnička mjesta ili redovito zapošljavanje, sufinanciranja dijela doprinosa za sezonce koji nastave raditi nakon ljeta, poticaja da se jedno radno mjesto podijeli na dvoje zaposlenih, zadrže postojeći radnici...

>>Osobe s invaliditetom imaju male šanse za zaposlenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije