Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Marasovu ideju ne podržavaju ni poslodavci?

Da mu je motiv preuzimanje kontrole nad Komorom, ministar Maras ne skriva
02. svibnja 2014. u 19:00 2 komentara 402 prikaza
Gordan Maras
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Inicijativa ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa vezana uz izmjene zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori, kojom bi se ukinulo obvezno članstvo, ne dobiva zdušnu potporu iz gospodarskih redova kakvu je Maras vjerojatno očekivao.

Zasad je od komentara suzdržana čak i Hrvatska udruga poslodavaca, koja je godinama kritizirala “Nadanov” model ustroja HGK, no neslužbeno i iz njihovih redova čuju se kritike zbog “ministrova populizma”.

Novi izbori

Prema posljednjoj u nizu izmjena načina financiranja Komore, 95 posto članica mjesečno je obvezno plaćati 42 kune za HGK, što je višestruko manje nego što, primjerice, daju za TV pretplatu. Pravi motiv, složili su se i neki sugovornici iz Vladinih redova, krije se u činjenici da jedan od prijedloga Marasova zakona uključuje i izbore za Skupštinu i predsjednika HGK do ljeta 2015. godine.

Maras se, očito, nije pomirio da na nedavnim izborima nije prošao njegov predsjednički kandidat. Da mu je motiv preuzimanje kontrole nad HGK, ne skriva od početka mandata. No, kad se razgovaralo o reformi HGK, Maras je šutio, ne podupirući ni prijedloge HUP-a.

Sada, ocjenjuje jedan naš sugovornik, pokreće opasan eksperiment, bez provedene analize što bi to značilo za same poduzetnike, pa i planove države, koja kani uključiti HGK u gospodarsku diplomaciju.

Gordan Maras poslovni uzlet Maras ukida obvezno članstvo u HGK! Ivan vrdoljak Posjetio Kutjevo Vrdoljak o prepucavanju ministarstava: Maras to ne radi dobro

Na teret proračuna

Ukidanje obveznog članstva moglo bi tako završiti prebacivanjem HGK na teret proračuna Republike Hrvatske.

Marasu poduzetnici teško opraštaju i što se istodobno ne buni zbog povećanja zdravstvenog doprinosa i drugih davanja, koja su znatno veći teret gospodarstvu od HGK.

Pitanje je i kako će se postaviti ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, iz čijeg ministarstva zasad poručuju tek da je pitanje Hrvatske gospodarske komore u njihovoj nadležnosti.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • norivrganji:

    Maras je čudo od čovjeka. Toliko nebuloza, bahatosti, lažnog populizma i želje da se bar nekome sviđa od čovjeka koji obnaša ministarsku dužnost ne pamti ni svijet ni vijek. Idi više iz ministarske fotelje, dosadio si svima svojim mudrim prijedlozima ... prikaži još! i zakopaj se u mišju rupu. I da ne zaboravim: Molim te prestani nam pomagati možda mi gospodarstvenici ipak opstanemo. Unaprijed hvala.

  • Avatar dr. Evil
    dr. Evil:

    svi koji vjeruju da je Bog stvorio čovjeka trebali bi se nakon Marasa preispitati da li je ona druga teorija u pitanju...