Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovni uzlet

Maras ukida obvezno članstvo u HGK!

Gordan Maras
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/2
17.03.2014.
u 14:28

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras odgovarao je na pitanja čitatelja Poslovnog dnevnika, prikupljena na društvenim mrežama Facebooku i Twitteru.

– Vrlo brzo prezentirat ćemo zakon kojim se ukida obvezno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori i kojim će poduzetnici sami odlučivati žele li ili ne biti članovi Komore– poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras odgovarajući na pitanja čitatelja Poslovnog dnevnika u Facebook i Twitter intervjuu.

Takav scenarij za HGK ministar Maras zagovara već dulje vrijeme, no novost je da je ovu inicijativu za zakonske izmjene preuzeo na sebe, odnosno Ministarstvo poduzetništva i obrta, premda i dalje, prema dostupnim informacijama, u nadležnom Ministarstvu gospodarstva nemaju jednaka razmišljanja o ovom pitanju, pa čak niti saznanja da se ovakav prijedlog uopće priprema. 

Pojedini poduzetnici opravdano upozoravaju da nemaju nikakve koristi od HGK i to ćemo osigurati zakonskim rješenjem, kojim ćemo pod jedan uvesti dobrovoljno članstvo u HGK, a pod dva napravit ćemo i to da Skupština mora biti reprezentativna – kazao je Maras. Sadašnja Skupština po njegovu mišljenju ne odražava hrvatsku gospodarsku scenu, nego je birana po izboru bivšeg predsjednika Komore Nadana Vidoševića. Onima koji odluče ostati članovi HGK, Maras obećava da će zakonskim izmjenama koje priprema dobiti potrebnu reprezentativnost po veličini tvrtki, prihodima i djelatnostima.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras odgovarao je na pitanja čitatelja Poslovnog dnevnika, prikupljena na društvenim mrežama Facebooku i Twitteru. 

Najveći broj pitanja na koja je ministar odgovarao odnosio se na to kako pomoći malom i srednjem poduzetništvu.

Ministar Maras više je od 30 minuta odgovarao na škakljiva pitanja čitatelja, poput sljedećih: zašto se ne promijeni Zakon o financiranju HGK nakon svih onih afera i uludo potrošena novca, zašto samostalne djelatnosti (liječnici, zubari, odvjetnici, arhitekti…) ne mogu ostvarivati pravo na poticaje i potpore Ministarstva poduzetništva kao i drugi poduzetnici, kada će konačno početi najavljivano inspekcijsko čišćenje svih bivših obrta, "je li ministar svjestan kako će uvođenjem odredbe da svaka tvrtka mora imati barem jednog zaposlenog dodatno uništiti poduzetništvo i povećati broj nezaposlenih" i slično.

Njegove odgovore poslušajte u priloženom videu:

Ključne riječi

Komentara 17

ST
stefj
15:05 17.03.2014.

He, he, osveta za izabranog novog predsjednika. Dok su se HNS i SDP međusobno svađali tko će preuzeti HGK, HDZ je upao i izglasao svog. Eh, ta politika... No u svemu ima jedna potencijalno dobra stvar - jedan parafiskalni porez manje. Naravno, ako se prije međusobno ne dogovore o podjeli prihoda... Ako bi to pomoglo, na čelo svih udruga treba postaviti HDZ-ovce, pa da nam ukinu sve parafiskalne namete. Nek počnu sa ZAMP-om, mislim da to drug Ivo ne bi preživio...

Avatar MK
MK
13:12 17.03.2014.

Druze Maras - sto se dogodilo sa "Gospodarskim Impulzom za g. 2013"... ...odnosno gdje su nestali 730 milijuna Kuna?!

HO
hordubal
15:12 17.03.2014.

hvale vrijedna akcija da politička igra nije razlog ukidanja članstva, da je uspio instalirati svoga pijuna, ne bi bilo riječi o ukidanju obveznog članstva, jer da se po toj logici ide, odma bi ukinuli i obveznu HRT pretplatu, jer recimo ja ne gledam hrt niti ga ikad namjeravam gledati, pa opet moram plaćati, no da se ukine pretplata HRT-u i krađe ZAMP-a svi politički uhljebi bi morali dobiti otkaz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije