Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apel proizvođačima

Krumpir "po akcijskim cijenama" uništava hrvatsku poljoprivredu

Lički krumpir
Foto: Rajko Polić
11.08.2015.
u 06:30

Udruga je sve probleme koji muče proizvođače sažela u dopis koji je ovih dana upućen Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i trgovačkim centrima

– Prodaja uvoznog krumpira po akcijskim cijenama u trgovačkim lancima mora prestati! Trgovci nam time ruše cijenu koja je sad već pala na 1,60 kuna za kilogram – ističe Damir Mesarić, poljoprivrednik iz Belice, član Upravnog odbora Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Spremni su, dodaje, i na prosvjede pred trgovačkim centrima jer će daljnje spuštanje cijene, upozorava, dovesti do blokade velikog broja poljoprivrednih gospodarstava koja se još nisu oporavila od prošlogodišnjeg šoka, kad je zbog sankcija Rusiji cijena pala na svega 30 lipa. Udruga je sve probleme koji muče proizvođače sažela u dopis koji je ovih dana upućen Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i trgovačkim centrima.

– Proizvođači su u dugovima, blokadama i besparici pa su prisiljeni prodavati krumpir čim prije, a ne skladištiti ga – tvrde. – U Njemačkoj se krumpir prodaje po 35 eurocenti, no doći na njihovo tržište gotovo je nemoguće. Pokušali smo plasirati mladi krumpir, ali nismo uspjeli. Oni imaju praksu da krumpir otkupe od domaćih proizvođača u krugu od 50 kilometara, a tek kad ga ponestane dopuštaju drugima ulazak na tržište. No, neki će čak radije ostati bez krumpira nego da uzmu naš – kaže Damir Mesarić.

>>Krumpir iz BiH od jučer smije u Europsku uniju jer nema truleži

Komentara 11

Avatar kravata
kravata
07:33 11.08.2015.

Tako se unisti domaca proizvodnja, bogati imaju zalihe daju jeftinije domaca proizvodnja se unisti uvoznici nemaju konkurencije, dizu cijene a nasi bivsi proizvodaci odlaze kao sezonski radnici zaradit da prezive.

KO
kozaribok1
08:56 11.08.2015.

bas me zanima gos. rukeuvis koju školu ima. nije bas olicenje inteligencije

GE
Getgum
11:44 11.08.2015.

Koliko mi je poznato uzgajivači krompira imaju sve automatizirano da uštede na radnicima,a i ono što zapošljavaju minimalno plaćaju.Ja osobno ne kupujem ništa što nije na akciji,ne zanima me porijeklo proizvoda već samo cijena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije