Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Kovačević: Hrvatska može rasti po stopi od 5 posto

Održana je konferencija 'The Economist – svijet u 2020. godini'
10. prosinca 2019. u 00:30 5 komentara 338 prikaza
The Economist – svijet u 2020. godini
Foto: Josip Regović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Kamo ide Hrvatska i njezino gospodarstvo u sljedećoj godini, rasprava je vođena u povodu prvog hrvatskog izdanja The Economista, koja je okupila politički i gospodarstveni vrh.

Ilustracija Konferencija Booking Manager Summit Čarter gosti do kraja listopada potrošili su 4,8 milijardi kuna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je u fokusu iduće godine predsjedanje Europskom unijom, priprema za uvođenje eura, ali i da su gospodarski izazovi za Hrvatsku povezani s predvidljivim usporavanjem rasta na globalnoj razini i stagnacijom rasta u EU. Ipak, premijer vjeruje da ćemo nastaviti s rastom bržim od prosjeka razvijenih članica Europske unije. Guverner HNB-a Boris Vujčić bio je konkretniji pa je istaknuo da očekuje rast BDP-a od oko tri posto i iduće godine, ali je upozorio da se rast temelji na domaćoj potrošnji koja je pak pod pritiskom izazova gotovinskih kredita i brzog rasta cijena nekretnina.

Država je, kaže, spremnija na krizu nego 2008., ali mora i dalje stvarati prostor za antikrizne mjere kroz fiskalni sustav, jer monetarna politika više nema manevarskog prostora. Iako je premijer zadovoljan rastom većim od prosjeka EU, gospodarstvenici drže da stopa rasta nije dovoljna da bi se smanjilo zaostajanje za standardom bogatih zemalja.

Dragan Kovačević, predsjednik Uprave JANAF-a REZULTATI Bruto dobit Janafa 294,9 mil. kuna, a zarada 241,8 milijuna

– Da bi se odlijepila od dna, Hrvatska mora i može imati rast od pet posto, a da bismo njega realizirali, nužne su reforme sustava i korištenje potencijala i rente koju imamo – istaknuo je Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa i jedan od istaknutijih hrvatskih ekonomista koji problem vidi u činjenici da se gospodarstvo previše oslanja na rentnu ekonomiju. Tako imamo 12 do 13 milijardi eura aktivnosti samo od turizma i jaku poljoprivredu, što je također jedan od oblika rentne ekonomije.

Turizam, koji je trenutačno vodeći hrvatski sektor s 20 posto udjela u BDP-u, iduće će godine biti uspješan i Veljko Ostojić iz Valamara ne očekuje probleme ni pad dolazaka zbog Brexita, dok je Niko Dalić, član uprave Ine, istaknuo kako u idućih pet godina namjeravaju plasirati 17 milijardi kuna investicija u Hrvatsku.

Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • moskov1:

    gospodine kovacevicu hrvatska je u ekonomskoj krizi jer nema osnovno za ekonomiju radnu snagu...i solidno placenu.. ..sve drzavne tvrtke treba privatizirati...

  • stefj:

    Hrvatska mora što prije doseći neki prosjek plaća u EU, ali ne umjetno kao sada, da raste javni sektor, već kroz stvaranje nove vrijednosti u relnom sektoru. To je pitanje opstanka, jer se samo tako može usporiti odlazak struke i ... prikaži još! mladih, te navesti čak i neke da se vrate... Da bi se to postiglo, potreban je rast od preko 3% slijedećih 10 godina, a to je nemoguće kada je država 70% svega. Potrebno je provesti protržišne reforme koje je provela jedna Irska ili Estonija ili još neke zemlje i prestati s ovakvim vođenjem ekonomije koje se može usporediti jedino s Grčkom prije bankrota... No, nema niti jedne političke opcije u Hrvatskoj koja bi tako nešto bila uopće mogla takve reforme zamisliti, a kamoli provesti. Tako da jednostavno ovdje nema neke budućnosti, ovo postaje sve veći uhljebistan... Danas gledam otvoreno i Savića kako priča o nekim reformama i ukidanjima parafiskalnih nameta, ja stvarno ne znam niti jedan jedini namet koji je ova vlada ukinula, a znam nove koje je nametnula... Čisto prazna priča, dok država i paradržava nezaustavljivo rastu i proždiru realni sektor. Pa pogledajte ovaj smijeh s odustajanjem od daljnjih rasterećenja, sve samo da se povećaju primanja državnih i javnih struktura. Jednostavno strašno...

  • Petarstijena-HR:

    Ne može rasti po stopi od 5% , nema šanse....Tek kada se smanje porezi tj. sveukupni javni rashodi, te kada se provede reforma pravosuđa i zemljišnika, sve ostalo su politička laprdanja . Bez konkretnih rezova i reformi Vlade, nema nikakvog rasta većeg od 3%.