Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski gospodarski forum

Menadžeri predviđaju usporavanje svjetskog gospodarstva, a zabrinjava i geopolitička sigurnost

Davos
Foto: Reuters/ PIXSELL
19.01.2016.
u 23:00

Predsjednici uprava ove godine veću prijetnju za rast nego lani vide geopolitiku nesigurnost koja je skočila na drugo mjesto na ljestvici zabrinutosti, na pravom mjestu ostala je prenormiranost koja koči rast društava, treća je nepostojanost valutnih tečajeva, zatim dostupnost ključnih vještina te kao peto, odgovor vlada na fiskalni deficit i opterećenje dugom.

 Na otvorenju godišnjeg sastanka Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu predstavljeno je istraživanje 'Redefiniranje poslovnog uspjeha u svijetu koji se mijenja' konzultatske kuće PwC provedeno među 1400 predsjednika uprava na svijetu koji su poručili da će globalna ekonomija ove godine usporiti, a na drugo mjesto na ljestvici zabrinutosti uvrstili su geopolitičku nesigurnost.

Dvije trećine predsjednika uprava smatra da se danas u poslovanju suočavaju s više prijetnji nego prije tri godine. Tek malo više od četvrtine predsjednika uprava vjeruje da će se globalni rast poboljšati u sljedećih 12 mjeseci, što je znatno manje u odnosu na prošlu godinu, a tek nešto manje od četvrtine misli da će rast usporiti. Tek nešto više od trećine njih potpuno je sigurno u rast svog poduzeća u nadolazećoj godini, što je pad od četiri postotna boda u odnosu na lani.

Gospodarski rebalans Kine, pad cijena sirove nafte i zabrinutost oko geopolitičke sigurnosti utječu na ukupno povećanje nesigurnosti u vezi mogućnost rasta globalnog gospodarstva. Razina optimizma sjevernoameričkih predsjednika uprava je tek na pola (16%) od najoptimističnijih regija (Zapadna Europa 33% i Bliski Istok 34%). Gotovo trećina kineskih predsjednika uprava (33%) vjeruje da će se globalni gospodarski rast usporiti u 2016.

Istraživanje pokazuje i pad povjerenja u rast prihoda poduzeća u sljedećih dvanaest mjeseci . Najoptimističniji su predsjednici uprava u Indiji (64%), Španjolskoj (54%) i Rumunjskoj (50%). Najveći se preokret dogodio u Tajvanu u kojem je tek njih 19% vrlo sigurno u kratkoročni rast poduzeća što je nevjerojatan pad od 46 bodova u odnosu na 65% prošle godine. No, u Švicarskoj se bilježi najniža stopa povjerenja jer je samo 16% švicarskih predsjednika uprava vrlo sigurno u rast prihoda, što je značajan pad u odnosu na 24% u 2015. godini.

Kada su u pitanju mogućnosti ulaganja, predsjednici uprava i dalje smatraju da su SAD, Kina, Njemačka i Velika Brtianija najvažniji za rast u sljedećih 12 mjeseci, a Meksiko i Ujedinjeni Arapski Emirati zamijenili su Indoneziju i Australiju na popisu prvih 10.

Komentirajući rezultate istraživanja, Dennis Nally, globalni predsjednik PwC-a, kaže: „Nije upitno je li povjerenje poslovnih rukovoditelja u izglede za rast globalne ekonomije i njihovih društava pretrpilo udarac. Neovisno o veličini društva, prijetnje s kojima se suočavaju postaju sve složenije i prelaze granice geopolitike, zakonodavstva, kibernetičke sigurnosti, društvenog razvoja, ljudi i ugleda. Pojavio se novi spektar rizika za predsjednike uprava koji predstavlja prijetnje nacionalnim i trgovačkim interesima.“

Predsjednici uprava ove godine veću prijetnju za rast nego lani vide geopolitiku nesigurnost koja je skočila na drugo mjesto na ljestvici zabrinutosti, na pravom mjestu ostala je prenormiranost koja koči rast društava, treća je nepostojanost valutnih tečajeva, zatim dostupnost ključnih vještina te kao peto, odgovor vlada na fiskalni deficit i opterećenje dugom.

Gotovo polovica predsjednika uprava (48%) planira povećati broj radnika u sljedećih 12 mjeseci, što je mali pad u odnosu na prošlu godinu (50%). Najveće stope zapošljavanja bilježe se u Indiji (70%), UK-u (66%) i Kini (57%).

>> Davos: Cameron napao Merkozy jer smatra da je štednja ludost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije