Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolesni manje rade

Jedete puno slatkog? Evo koliko ta pošast šteti svjetskoj ekonomiji!

slatko kolač žena
Thinkstock
19.03.2015.
u 22:02

Zbog dijabetesa i pretilih pad će u Čileu biti iznad 30 posto, a od država OECD-a najmanje problema zbog ovog utjecaja imat će Japan, oko 5 posto.

Šećer ne djeluje tako slatko kada se gleda njegov utjecaj na svjetsku ekonomiju.

U novoj studiji analitičari Morgan Stanleyja zaključuju da je zdravlje ključan faktor u gospodarskom rastu, a njega ugrožavaju sve veće stope građana oboljelih od dijabetesa te pretilih osoba, piše Bloomberg.

Kumulativni pad 18,2 posto

Kada su uračunali smanjenu produktivnost uzrokovanju dijabetesom i pretilošću, analitičari su utvrdili da će u zemljama OECD-a prosječan godišnji rast BDP-a u narednih 20 godina biti 1,8 posto. To je ispod dugoročne procjene OECD-a od 2,3 posto rasta. Dolaze do zaključka da će kumulativni pad zbog učinaka pretjeranog konzumiranja šećera iznositi čak 18,2 posto.

Zbog dijabetesa i pretilih pad će u Čileu biti iznad 30 posto, a od država OECD-a najmanje problema zbog ovog utjecaja imat će Japan, oko 5 posto.

Očekuje se da će u narednim godinama konzumiranje slatkog nastaviti padati u Sjevernoj Americi i Europi jer stanovništvo stari, dok će potražnja porasti u Africi te Središnjoj i Južnoj Americi.

>>'Obožavam šećer, 
ali ne jedem ga'

>>Gladni razgrabili sve delicije i 'uništili' kulinarski spektakl u Bjelovaru

>>Čak 80.000 Hrvata ne zna da ima povišeni šećer

Komentara 2

DE
deroko_
23:01 19.03.2015.

Dijabetis dođe od nezdrave ishrane pune ugljikohidrata, stresa , alkohola, gena.....a najmanje od slatkog.

SW
swimm
08:42 25.03.2015.

svjetskoj ekonomiji šteti i kada ljudi nemaju posao,ne dobivaju plaću ili ako ju dobivaju nije dovoljna za troškove života,poreze koje je nabila u nebo ista ta ekonomija...taj dio kao nema veze....slatko mora da je krivac ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije