Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTCRO

'Više nitko s nevjericom ne doživljava brojku 5 kao potencijalni gospodarski rast'

InvestCro: Ministar Darko Horvat
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/10
12.06.2019.
u 11:11

Iskoristivost EU fondova nam je veća od 70 posto. Ugovorili smo gotovo sve što se iz Bruxellesa pred nas stavilo i u borbi smo za dodatna sredstva za realni sektor, govorimo o oko 2,5 milijardi kuna, kazao je Horvat

Rast BDP-a od 3,9 posto u prvom kvartalu je faktična činjenica koja pokazuje da nakon niza turbulentnih godina hrvatsko gospodarstvo napokon ide u pravom smjeru, rečeno je danas u Zagrebu na 3. po redu konferenciji Invest Cro – Kako do ulagača, a radi se o cjelogodišnjem multimedijalnom projektu u organizaciji Večernjeg lista, 24 sata i Poslovnog dnevnika. Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, istaknuo je na otvaranju konferencije da prisutnost predstavnika banaka na događanju, a od kojih mnoge sudjeluju i u organizaciji projekta, stranih gospodarskih komora i institucionalnih ulagača pokazuje da se radi o značajnom projektu.

- Hrvatska, svjedočimo ovih dana, napreduje po pitanju kreditnog rejtinga i poboljšanja uvjeta poslovanja, a u skladu s tim i boljeg života za sve hrvatske građane - kazao je Nišević. Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, istaknuo je da stalno naglašava partnerstvo i suradnju svih u Hrvatskoj i izvan nje na razvoju gospodarstva i investicijske klime u našoj zemlji.
"Manje su bitne brojke koje su sada za nas dobre jer će malo koristi biti od njih ako ih ne pretvorimo u kontinuitet. Lako je sada biti ministar gospodarstva kada vam rastu investicije, BDP, potrošnja i ukupno gospodarstvo, teško je biti kritičan. Mogu prihvatiti metodološki pristup, ali ne i različite činjenice. Brojke su nemilosrdne i faktični indikator onog što se u Hrvatskoj događa", kazao je Horvat.

Ministar se zahvalio i hrvatskim medijima koji su, kako kaže, napokon počeli redovno, točno i transparentno prenositi stanje u hrvatskom gospodarstvu.

- Konstruktivna kritika države i Vlade te ministara kao i svega ostalog je uvijek dobro došla, ali izvrtanje stvari i zlonamjerno neobziranje na realne brojke i ocijene renomiranih rejting agencija zbilja nemaju smisla - kazao je ministar. Dodao je da danas više nitko ne doživljava brojku 5 kao nešto nedostižno kao rast BDP-a. Isto tako, danas nitko više ne polemizira da je zaposlenost povećana za više od 40 posto te nitko ne dovodi u pitanje da je investicijski potencijal Hrvatske porastao za više od 11 posto.

- Metodološki pristup moramo promijeniti, državu pojeftiniti, birokraciju i porezni sustav pojednostaviti, investitorima osigurati bolje okruženje te kada se na 3-4 fronta ovakve brojke pretvore u trend, bit će puno više zadovoljstva među svima nama. Ja se osobno krajem prošle godine nisam usudio izreći brojku od 3,9 posto rasta BDP-a, ali sam znao da idemo u dobrom smjeru. Isto tako, ne usudim se prognozirati drugi kvartal i čitavu godinu, ali siguran sam da smo na dobrom putu. Investicijske agencije su nam dale veći rejting, a to je najbolji vanjski primjer i priznanje da se Hrvatska mijenja i da idemo u dobrom smjeru - istaknuo je ministar Horvat. Podsjetio je da je u proteklih godina dana zamjetan enorman skok centralne države i lokalne samouprave u povlačenju EU sredstava, a koje uvelike doprinose rastu ukupnih nacionalnih investicija.

- Iskoristivost EU fondova nam je veća od 70 posto. Ugovorili smo gotovo sve što se iz Bruxellesa pred nas stavilo i u borbi smo za dodatna sredstva za realni sektor, govorimo o oko 2,5 milijardi kuna, što će promijeniti strukturu investicija, a samim tim i strukturu gospodarstva i izvoza, a ukupno i čitavog razvoja. Ovo je početak jednog dobrog investicijskog procesa koji nadmašuje glavni dosadašnji marker rasta BDP-a, rast osobne potrošnje. Kada se tu jave dodatni projekti, koji su već spremni, u energetici, infrastrukturi i industriji, uz već tradicionalno dobar turizam, možemo biti sretni da Hrvatska ide u pravom smjeru. Ove godine bilježimo i po prvi put nakon drugo vremena da su investicije u metaloprerađivačku industriju nadmašile one u turizam - ističe Horvat.

InvestCro: Ministar Darko Horvat
1/22

Ministar je upozorio da su relevantni globalni indeksi počeli pokazivati da smo napokon kao društvo prepoznali i digitalizaciju te smo prestali padati na globalnoj listi digitaliziranih društva. To je posebno bitno u digitalizaciji javne uprave koja će omogućiti poduzetnicima da brže, jednostavnije i jeftinije obave svoj posao.

- Siguran sam da će za godinu dana u potpunosti svi javni servisi biti iz analognih biti prebačeni u digitalnu formu, a što će eliminirati svaku mogućnost za koruptivnost, odugovlačenje i zavlačenje poduzetnika u ostvarivanju prava koja mu pripadaju.Ako jedna Španjolska, Italija, Austrija ili Njemačka, pa čak i Rusija, žele što brže implementirati 5G tehnologiju, ne zbog toga da više i bolje međusobno pričamo i razmjenjujemo poruke i slike, nego da pruže poduzetnicima bolju i kvalitetniju uslugu zbog koje žele doći, u konkretnu zemlju, očito je da i mi moramo biti na tom tragu - upozorava ministar gospodarstva. Trend zaustavljanja pada na relevantnim listama globalne konkurentnosti vidi kao prekretnicu.

- Hoćemo li na listi konkurentnosti Svjetske banke i drugima ove godine rasti za 2, 5 ili 25 mjesta je manje bitno, ono što je bitno da promijenimo trend i držimo ga se. Bitni su i skupovi poput ovog koji Hrvatsku ne promoviraj samo kao turističku destinaciju nego i kao poželjnu investitorsku meku. Bitno je uskladiti napore centralne države i lokalne samouprave jer nema puno koristi ako država smanjuje poreze i davanja, a gradovi i općine povećavaju komunalne i ostale naknade, onda nismo postigli ništa. To se mora riješiti jer ovako samo prelijevamo stvari iz jedne posude u drugu i obmanjujemo investitore - zaključio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Tijek konferencije:

12.05 - Od 2018. godine do danas moji partneri i ja posjetili u deset godina dvadesetak gradova u Hrvatskoj i pregledali više od 40 velikih i malih projekata. Iz naše perspektive Hrvatska ima više jedinstvenih prednosti, rekla je Jiang Yu, osnivačica i vlasnica Z-Run WellTon Industry.

Više pročitajte ovdje.

11.50 - Hrvatska je jedna od najpošumljenijih zemalja svijeta te se pod šumama nalazi čak 48 posto kontinentalnog teritorija zemlje, a što je oko 2,5 milijuna hektara i veliki je potencijal za investicije, kazao je dr. sc. Karlo Beljan, poslijedoktorand Šumarskog fakulteta u Zagrebu u svojoj prezentaciji "Investicijski potencijali hrvatskih šuma".

Više pročitajte ovdje.

10.32 - Ovakvi skupovi Hrvatsku promoviraju kao destinaciju izvrsnosti i u ovom investicijskom segmentu - rekao je ministar.

- Ako u nekim gradovima i općinama investicije dolaze i ti ih ljudi privlače, onda ih treba pitati kako to rade - izjavio je.

- Mislim da nam ne treba puno filozofiranja što se mora dogoditi, mislim da filozofiju treba primijeniti u metodološkom pristupu i debatirati kako to napraviti. I u tome i Večernji list i Poslovni dnevnik i 24 sata i svi mediji imaju veliku ulogu i mogu dati veliki doprinos - izjavio je ministar.

10.25 - Cijela će 2019. godina biti daleko bolja od onih konzervativnih projekcija od nas u Vladi i Europske komisije i rejting agencija - kazao je.

Govorio je i o 'enornom skoku i povećanju' u povlačenju Europskih fondova. Rekao je kako je to dalo zamašnjak. 

- Mi smo ugovorili gotovo sve što se pred nas stavilo i u ovom trenutku u borbi smo za dodatna sredstva - kazao je.

Rekao je i kako smo došli do situacije da 'umjesto pada industrijske proizvodnje debatiramo o tome jesmo li zadovoljni s rastom industrijske proizvodnje na razini od 3 ili 4 posto ili bi to trebalo biti više'.

- Ono čime smo posebno ponosni u ovoj godini konačno su investicije u metaloprerađivačku industriju udvostručeno nadmašile investicije u turistički sektor - rekao je Horvat.

Govorio je i o DESI indexu prema kojem Hrvatska zaustavlja negativni trend te je kazao kako su 2019. godinu 'prozvali godinom digitalne transformacije'.

Kazao je i kako su potpisali veliki ugovor kojim žele digitalizirati javni sektor i umrežiti sva ministarstva i državne institucije te građanima na jednom mjestu ponuditi elektroničke servise 'zbog kojih je do jučer morao obilaziti šaltere'.

- Bude li sve kako treba ti servisi više neće biti analogni, bit će u digitaliziranom svijetu i neće više biti prilike za određene koruptivne radnje jer neće biti neposrednog kontakta poduzetnika sa službenikom,  građana sa službenikom. Sve će se to događati elektroničkim putem - rekao je Horvat. 

10.18 - Manje su bitne analize i brojke koje nam u ovom trenutku idu u prilog ako ih ne pretvorimo u trendu - poručio je ministar Darko Horvat.

Dodao je kako je teško biti kritičan kada vam u korist ide povećanje broja zaposlenih, povećanje GDP-a...

- Hvala medijima koji tijekom ove godine vrlo transparentno prate naš rad Ministarstvu gospodarstva - rekao je Horvat.

Dodao je kako su zacrtali 'četiri kolosijeka kao misiju i viziju'.

- Danas nitko više s nevjericom ne doživljava brojku 5 kao potencijalni gospodarski rast jer prema njima idemo - izjavio je i dodao da je sam u prošloj godini otvoreno 46 tisuća radnih mjesta.

Kazao je kako investitore ne čekaju već traže ih zovu u Hrvatsku. Kazao je kako se investitorima treba pripremiti poticajno i kvalitetno poduzetničko okruženje ali i pripremiti kvalitetnu radnu snagu. 

- 3,9% prvi kvartal. Ja se nisam usudio prošle godine reći brojku od 3,9 ali smo znali da sve što radimo ide u prilog da nam se gospodarski rast dogodi - izjavio je i dodao da neće prejudicirati drugi kvartal ali je siguran da će 'brojkom i statistikom završiti dobro'.

10.10 - Treća je ovo konferencija po redu, imat ćemo još jednu na kraju godine - rekao je Vladimir Nišević i dodao da će tada izdati preporuke.

- Mediji moraju biti oni koji trebaju pohvaliti i priznati kada stavari idu bolje. Svjedočim da Hrvatska ovih dana napreduje - rekao je Nišević govoreći o kreditnom rejtingu i drugim pokazateljima.

 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
10:56 12.06.2019.

Veća iskoristivost EU fondova, daljnje rasterećenje plaća i reforma javne uprave garantira ekonomski rast od 4-5% na godišnjoj razini !

DU
Deleted user
12:04 12.06.2019.

Otkud ovo da je iskoristivost EU fondova veća od 70%, i što to uopće znači ako mi netko može objasniti? Koliko ja znam po službenim statistikama hrvatska je 2018 po iskoristivosti bila na drugom mjestu (odozada naravno) nakon Malte, s 15% povučenih sredstava (na odobrenih 6.3 milijardi). Odobrena sredstva nisu isto što i povučena sredstva. A sad ako hoćete znati pravi razlog zašto se novac ne povlači - jer se ne može ukrasti. JLS radije biraju financirati projekte iz državnog budžeta jer si tu svatko može strpati par miljki u džep, a kada ide preko EU projekta onda se u lipu mora namjenski potrošiti. Pouka priče - hrvati su sami sebi peta kolona u vlastitoj državi.

Avatar heyhay
heyhay
11:18 12.06.2019.

Što ne pričaš o Hrvatskom vanjskom dugu o tome šutite ove opet milijarda eura je veći u ovom mjesecu od prošlog, adzovci znaju da više nikad neće biti na vlasti sami ili nikad i sad je prilika za punjenje svojihh džepova u ovoj i idučoj godini

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije