Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CHINA-CEEC EXPO

Kineska provincija Zhejiang postaje središte suradnje Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe

China-CEEC Expo
Foto: Pwe Plus Media
1/3
14.06.2021.
u 09:07

Više od 2.000 izlagača iz Europe i preko 6.000 kupaca - CEE regija u koju spada i Hrvatska ovih dana sudjeluje na velikom četverodnevnom sajmu u Kini

Drugi međunarodni sajam potrošačke robe Kine i države Srednje i Istočne Europe, tzv. CEE regije kao i 23. Kineski simpozij trgovine i ulaganja „China Zhejiang“ održava se od 8. do 11. lipnja u istočnom obalnom gradu Ningbo, izvijestio je Odjel za trgovinu provincije Zhejiang.
Grad Ningbo poznat je po dugogodišnjoj tradiciji održavanja sajma robe široke potrošnje u sklopu kojega se održava i specijalizirani dio namijenjen promicanju suradnje Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe. U suorganizaciji kineskog državnog ministarstva trgovine i lokalne pokrajinske vlade, događaj sadrži trgovinske izložbe, razgovore o ulaganjima i razmjenu informacija. Protiv globalne epidemije COVID-19 i ekonomske recesije Zhejiang i države CEE regije (Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija) još jednom su se udružile integrirajući gospodarstvo s međusobnim razmjenama i dajući naglasak na trgovinu i razna ulaganja. Ove dvije strane provest će svestranu suradnju koja će se definirati na više razina.

Novi put svile

Provincija Zhejiang koja se nalazi na jugoistočnoj obali Kine uložila je velike napore u izgradnji otvorene platforme na visokoj razini kao što je ovaj međunarodni sajam, kako bi postala centralno mjesto za jačanje bilateralne suradnje. Naime, bilateralna suradnja je ključni mehanizam kojim Zhejiang želi oblikovati novi obrazac razvoja, stoga Inicijativom OBOR, tj. „Jedan pojas, jedan put“ (eng. One Belt, One Road) Zhejiang podiže razinu bilateralne suradnje kao i lokalno osnaživanje. Tu inicijativu kineska vlada usvojila je još 2013. godine te je služila kao globalna strategija razvoja infrastrukture i ulaganja u gotovo 70 zemalja diljem svijeta i međunarodnih organizacija.

China-CEEC Expo, međunarodni četverodnevni sajam u Ningbou, provinciji Zhejiang
Foto: Pwe Plus Media

Kao jedina institucionalna izložba na nacionalnoj razini u suradnji sa zemljama Srednje i Istočne Europe, ovogodišnji sajam fokusira se na izgradnju novih prilika te jačanju međusobnih odnosa. Događaju prisustvuje i više od 2.000 izlagača iz Europe te preko 6.000 kupaca. Tri izložbe posebno su postavljene kako bi predstavile zemlje Srednje i Istočne Europe, a uključuje je i međunarodnu robu široke potrošnje te uvezenu robu ukupne površine oko 200.000 četvornih metara.

Tijekom četverodnevnog sajma održava se i više od 20 važnih događaja kako bi se promicale bliže veze s navedenim europskim zemljama na područjima gospodarstva, trgovine, znanosti, tehnologije, zdravstva, poslovnih udruga, itd. Ova velika izložba nije samo važna kako zajedničko postignuće nakon summita čelnika Kine i zemalja CEE regije, već je to ujedno i konkretna akcija kako bi se promicala gospodarska bilateralna suradnja, trgovinska razmjena i visokokvalitetni razvoj između ovih zemalja.

Od 2012. godine mehanizam suradnje između Kine i ovih zemalja Europe daje dobre rezultate. Naime, u usporedbi s devet godina u prošlosti, bilateralni obujam trgovine se povećao za gotovo 85 posto, prelazeći prvi put u 2020. godini čak 100 milijardi američkih dolara. Dvosmjerna putovanja povećala su se za gotovo četiri puta, a usluga teretnih vlakova Kina-Europa obuhvatio je većinu zemalja srednje i istočne Europe.

Provincija Zhejiang kao glavna prethodnica suradnje i razvoja odnosa ovih zemalja poduzeo je razne mjere kako bi prevladali štete učinke epidemije stoga su svojom gospodarskom suradnjom i trgovinskom razmjenom uspjeli pokrenuti trend kojim se šteta smanjuje.

One Belt, One Road (tzv. OBOR), inicijativa iz 2013. kao globalna kineska strategija osnaživanja odnosa i ulaganja
Foto: Shutterstock

U prvom tromjesečju ove godine ukupan opseg trgovine između Zhejianga i CEE-a dosegao je 3,96 milijardi američkih dolara, što je 42,5 posto više u odnosu na prošlu godinu. Iako je pomorski prijevoz blokiran, a zračni prijevozni kapaciteti ograničeni, usluge teretnih vlakova Kina-Europa, počevši od grada Yiwu u Zhejiangu do Europe, postale su važna poveznica gospodarskih i trgovinskih razmjena između Europe i Azije. Do kraja ožujka, zemlje CEE osnovale su 514 poduzeća u Zhejiangu, s ugovorenim stranim ulaganjima od 1,1 milijarde američkih dolara.

Zhejiang je u potpunosti iskoristio blagodati mehanizma suradnje Kine i CEE država, povezujući ga s razvojem demonstracijske zone za gospodarsku suradnju, tzv. pilot zone slobodne trgovine Zhejiang i Zhejiang investicijskog i trgovinskog simpozija. Tako je uspostavljen novi mehanizam suradnje za povezivanje novih politika sa zemljama središnje i istočne Europe. Tijekom sajma pokreće se i mehanizam za suradnju i dijalog e-trgovine između Kine i CEE država kako bi se olakšao izvoz poduzeća iz Europe u Kinu.

U sljedećih pet godina Zhejiang će nastojati uvesti 20 milijardi američkih dolara robe iz CEE regije s dvosmjernim ulaganjima većim od 1,5 milijardi američkih dolara. Očekuje se da će Zhejiang postati središnje središte kinesko-srednjoeuropske suradnje, važan most za zemlje CIE da uđu na kinesko svjetsko tržište i važan prozor koji će kineskom modelu razvoja pokazati zemlje CIE.

Sadržaj nastao u suradnji s ZHEJIANG PROVINCE.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije