Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Kamate: 2018. blagi pad, 2019. rast u EU, u nas stagnacija

Naslovnica 2. 5. 2018.
02.05.2018.
u 00:00

Očekuje se kako će dinamika podizanja referentnih kamata ECB-a biti izrazito blaga

Nakon napisa da bi se zbivanja na američkoj burzi i kamatna politika FED-a mogli preliti do Hrvatske do te mjere da se najavljuje era skupih kredita, taman kad su se kamate donekle “upristojile”, raspitali smo se kakve prognoze daju oni koji su na izvoru – bankarski analitičari. Prema njihovim najavama, referentne bi kamate mogle početi rasti dogodine, ali vrlo blago – ne slijedi, znači, nikakav kamatni Armagedon.

Zbog “pregrijanosti” američkog gospodarstva, ekspanzivnija porezna politika kroz veće porezno rasterećenje i državnu potrošnju stvara pritiske na monetarnu vlast da agresivnije podiže kamatne stope, a smanjenje nekonvencionalnih mjera ekspanzivne monetarne politike očekuje se i u EU krajem ove godine te bi Europska središnja banka sredinom sljedeće godine mogla početi podizati ključne kamatne stope, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. Bankari to zovu “normalizacijom” kamatnih stopa.

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili e-izdanju!

Ne propustite i druge teme:

>> Vodič: Kako ove godine položiti državnu maturu

>> Za 5000 honorara HZMO upisat će vam 18 dana radnog staža

>> Plenković u novi statut stranke vraća Tuđmanovu pomirbu

>> 10 filmova koje ćemo gledati ovog ljeta

Ključne riječi

Komentara 1

KA
KaraMarko
03:12 02.05.2018.

Kamate u EU su velike, a kod nas jos vece. Niti se isplati da stedis niti da uzmes novac iz banke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije