Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karijera

Pravnik i bogataš, čija se imovina procjenjuje na više od 100 mil. dolara na čelu je FED-a

Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
06.02.2018.
u 06:45

Jerome Powell naslijedio je prvu ženu guvernerku na čelu američke središnje banke, financijaši očekuju politiku kontinuiteta

Američka središnja banka (FED) od jučer je u rukama Jeromea Powella – financijaša čija se imovina procjenjuje na više od 100 milijuna dolara te ga opisuju kao najbogatijeg čelnika središnje banke ikad.

Uz Powella se veže još jedna specifičnost, nije diplomirao ekonomiju nego pravo, a posljednji se put na tom mjestu našao neki pravnik prije 40 godina. No, Jerome Powell je iskustvo i osobno bogatstvo stekao u svijetu financija i investicijskom biznisu, te je i do sada bio član Vijeća guvernera Feda, gdje je dospio na prijedlog Baracka Obame.

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump neko je vrijeme razmišljao i o tome da na čelu središnje banka zadrži dosadašnju guvernerku Jennet Yellen kojoj je jučer istekao uspješno odrađen četverogodišnji mandat, no kako je Jennet Yellen bila izbor Demokratske stranke, Trump se na posljetku priklonio republikancu Powellu. Analitičari vjeruju da će novi američki guverner biti osoba kontinuiteta, no promjena na čelu FED-a prošla ležerno. Američki burzovni indeksi pali su u ponedjeljak 4 do 6 posto, a taj trend su u utorak slijedile i europske burze. 

Janet Yellen svoj je mandat završila s niskom nezaposlenošću (4,1%), inflacijom koja je gotovo identična ciljanoj stopi od 2 posto te dobro kapitaliziranim i likvidnim financijskim sustavom, pa analitičari navode kako je rijetko koji guverner kao Powell sada startao s tako dobrih pozicija. Za razliku od Europske središnje banke koja još uvijek svoju ključnu kamatnu stopu drži na nuli, FED je krenuo u proces postupnog povećanja kamatnih stopa što se prelijeva i na cijenu novca na međunarodnim tržištima.

Prije nešto više od godinu dana prinos njemačke 10-godišnje obveznica bio je negativan (-0,1%), da bi se danas s popeo na 0,72 posto, dok je identično američko izdanje poskupjelo s 2,3 na 2,8 posto. Monetarne politike vodećih svjetskih sila pogodovale su Hrvatskoj jer je poplava jeftinog novca smanjila cijenu duga i za rizične države, no to je razdoblje uglavnom iza nas pa se svjetska tržišta polako prilagođavaju na očekivano povećanje kamatnih stopa i u eurozoni, a ne samo u SAD-u.

Donedavna američka guvernerka Jennet Yellen ostaje u Vijeću guvernera Feda do 2024. godine jer mandat jednom izabranog člana ili članice FED-a traje 14 godina, te ih ni predsjednik ne može otpustiti s tog položaja bez ozbiljnog prekršaja zakona. Dugim mandatima članova guvernerskog vijeća čuva se autonomija ustanove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije