Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinjavajuće brojke

Izvoz u tri mjeseca pao milijardu kuna

Proizvodnja panela u pogonu Pan parketa
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
10.05.2018.
u 12:45

Njemačka i Italija dobro stoje, pad u BiH, Sloveniji i Srbiji, moguće zbog Agrokora

U prvom tromjesečju ove godine vrijednost hrvatskog robnog izvoza pala je za milijardu kuna, a uvoz je skočio za 2,6 milijardi kuna u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Prvi put nakon 2013., godina je počela padom ukupnog izvoza za četiri posto, i to uglavnom zahvaljujući podbačajima na trećim tržištima.

Nagli skokovi u kraćem vremenskom razdoblju dosad su obično bili vezani uz brodogradnju, no iza ovogodišnjeg pada izvoza ne stoje škverovi i neisporučeni brodovi. U siječnju i veljači najviše je podbacio izvoz struje, lani je vrijednost izvoza električne energije i plina bila nešto veća od milijardu kuna, a ove godine pala je na 454 milijuna kuna. Nadalje, za nešto više od trećine smanjen je izvoz u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a slično smanjenje od 35 posto bilježi i farmaceutska industrija koja inače drži oko 7 posto hrvatskog izvoza. Teže preko granice odlazi i namještaj – gdje je pad 12 posto, te odjeća s minusom od 4 posto.

Inače, od ulaska u Europsku uniju, hrvatski je robni izvoz porastao 40 posto, a broj izvoznika se utrostručio. Prvo ovogodišnje tromjesečje također bilježi povećanje izvoza u zemlje EU od 2,6 posto, na 16,8 milijardi kuna, a izvoz u treće zemlje pao je 16 posto, na 7,5 milijardi kuna. Dva najveća izvozna tržišta EU, Njemačka i Italija, i dalje stoje dobro, s povećanjem od 16 i 10 posto, u plusu od 12 posto je Austrija, no pada treće po veličini izvozno tržište, slovensko, oko četiri posto. Od značajnijih partnera u EU, vrijedi zabilježiti pad izvoza u Mađarsku za 12 posto.

Minusi su evidentirani u četvrtom hrvatskom izvoznom tržištu – u BiH 9 posto te u Srbiji oko 10 posto. Moguće je da su ti padovi povezani s Agrokorom, u čijim su trgovačkim lancima domaće tvrtke plasirale puno svojih prozvoda. Uvozna je dinamika manje turbulentna uz 6,6% godišnjeg rasta za koji je uglavnom zaslužna prerađivačka industrija, i to proizvodnja motornih vozila i prikolica, kemijska, metalna i strojarska industrija te proizvodnja prehrambenih proizvoda, drva, odjeće i proizvoda od gume i plastike. Pokrivenost uvoza izvozom pala je s lanjskih 65 na 58 posto, a trgovinski deficit digao se na 17,4 milijarde kuna.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Toni Broo
Toni Broo
13:45 10.05.2018.

Prošla 2017. je bila rekordna po izvozu. Po prvi put smo prešli 100 milijardi kn izvoza, malo se usporilo, ali isto je i u ostalim državama EU i EU kao cjelini u prva tri mjeseca. Raste nam uvoz zbog snažne potrošnje, mislim da smo u ožujku među državama EU imali najveći rast potrošnje. Inače, usporedite izvoz 2017. sa 2008. godinom kada smo imali rast BDP-a od 5%, te 2008. smo izvozili 70 milijardi kuna robe na godišnjoj razini. Zadnjih godina je Hrvatska jako podigla rast izvoza i imamo puno zdraviji rast BDP-a danas nego te rekordne po svemu 2008. godine.

TO
tolitol
18:59 11.05.2018.

Ovo uopće nije tema. Pitanje je zašto Češka ima izvoz od 100 milijardi eura, a mi devet milijardi? Samo takvo pitanje se naravno neće postaviti jer bi se onda moralo postaviti pitanje zbog čega kod nas nema investicija, zašto smo kao zemlja nekonkurentni, trebamo li snižavati poreze itd. A to nije u interesu ni HDZ-u, ni SDP-u, ni HNS-u,. ni IDS-u itd. A ni novinarima koji zajedno s politikom u ovoj državi dižu maglu navijanjem za jedne ili za druge, a razlike velike nema. Tko god da je na vlasti, vlada trula "stabilnost" i "status quo".

PR
propalismoFranjoskroz
13:04 10.05.2018.

Još jedan od uspjeha anemičnog???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije