Naslovnica Biznis Gospodarstvo

MMF: Nakon rasta hrvatskog BDP-a u 2018., blago usporavanje u 2019.

Snizili su pak procjenu rasta u 2017. godini, s 3,1 na 2,8 posto, pokazuju redovne proljetne prognoze.
17. travnja 2018. u 15:58 2 komentara 766 prikaza
Dubrovnik: U sklopu konferencije MMF-a i HNB-a održan okrugli stol
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatsko bi gospodarstvo u ovoj godini trebalo rasti istim tempom kao i u 2017., za 2,8 posto, nakon čega bi aktivnosti trebale blago usporiti, procijenio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF) u proljetnim prognozama za svjetsko gospodarstvo.   

DRvna industrija Na vrhu Hrvatska među zemljama EU s najvećim rastom industrijske proizvodnje

U MMF-u procjenjuju da će hrvatsko gospodarstvo u 2018. godini porasti 2,8 posto, potvrdivši time procjenu iz zaključne izjave objavljene krajem prošlogodišnjeg listopada nakon redovnog posjeta misije MMF-a Hrvatskoj.

Snizili su pak procjenu rasta u 2017. godini, s 3,1 na 2,8 posto, pokazuju redovne proljetne prognoze.

U 2019. predviđaju blago usporavanje rasta hrvatskog gospodarstva, na 2,6 posto.

Inflacija bi ove godine po njihovim procjenama trebala iznositi 1,5 posto, što je za 0,3 postotnog boda više no što su u MMF-u procijenili u listopadskom izvješću. Istu stopu rasta potrošačkih cijena predviđaju i za 2019. godinu.

Ujedno su ponovo potvrdili procjenu prošlogodišnje inflacije u Hrvatskoj od 1,1 posto.

Snizili su pak procjenu ovogodišnje stope nezaposlenosti, za 1,5 postotnih bodova, na 12,0 posto, a u 2019. očekuju njezin pad na samo 11,2 posto.

Prošle je godine prema revidiranim podacima stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosila 12,2 posto, čime je osjetno snižena u odnosu na procijenjenih 13,9 posto u sklopu redovnih jesenjih prognozi MMF-a.

Zdravko Marić Javni dug Dug pao na 78% BDP-a, ali je u apsolutnom iznosu rastao 1,8 mlrd. kuna

Potvrđena je procjena ovogodišnjeg viška u tekućoj bilanci plaćanja Hrvatske iskazanog udjelom u bruto domaćem proizvodu (BDP) u visini tri posto. U idućoj godini trebao bi kliznuti na 2,1 posto BDP-a.

Prema revidiranim podacima višak je u prošloj godini iznosio 3,7 posto, tek 0,1 postotni bod niži u usporedbi s jesenskom projekcijom.

Ujednačen tempo rasta na globalnoj razini

U skupini europskih gospodarstava u nastajanju i onih u razvoju, u koju je MMF svrstao Hrvatsku, aktivnosti bi ove godine trebale porasti za 4,3 posto, te usporiti na 3,7 posto u 2019. godini.

Najsnažnije bi u toj skupini trebale porasti aktivnosti u Rumunjskoj, za 5,1 posto u ovoj godini, ali znatno sporije u odnosu na 7-postotni rast u 2017. godini. U 2019. rast bi trebao osjetno usporiti, na 3,5 posto.

Slijedi Turska, s očekivanim rastom od 4,4 posto u 2018. i od četiri posto u 2019. godini, također znatno slabijim u odnosu na prošlogodišnjih 7,0 posto.

U široj skupini tržišnih gospodarstava u nastajanju i onih u razvoju, koja uz europske zemlje obuhvaća i Zajednicu Neovisnih Država (ZND), azijska gospodarstva u nastajanju i razvoju, Latinsku Ameriku i karipsku regiju, Bliski istok, Sjevernu Afriku, Afganistan i Pakistan, te supsaharsku Afriku, gospodarske bi aktivnosti trebale porasti 4,9 posto u ovoj i 5,1 posto u idućoj godini.

Novac Ratko Bošković Skupo plaćamo 'monetarni suverenitet' i luksuz 'čvrste' kune

Razvijena bi gospodarstva ove godine u cjelini trebala porasti upola slabije u odnosu na ona u nastajanju i razvoju, za 2,5 posto. Iduće bi godine njihov rast trebao usporiti na dva posto.

Američko gospodarstvo ove bi godine trebao ubrzati na 2,9 posto a iduće bi godine njegov rast trebao blago usporiti, na 2,7 posto.

Gospodarstvo eurozone ove bi godine trebalo rasti po stopi od 2,4 posto, gotovo nepromijenjenom dinamikom u odnosu na prošlu godinu, a iduće usporiti na dva posto.

Vrlo slična kretanja očekuju se u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu koje bi i u ovoj godini trebalo zadržati stopu rasta od 2,5 posto i potom znatnije usporiti, na dva posto. 

MMF je potvrdio procjene rasta za globalno gospodarstvo u cjelini objavljene u sklopu siječanjskih projekcija pa tako u 2018. i 2019. godini i dalje očekuje rast od po 3,9 posto. U prošloj je godini rast iznosio 3,8 posto, pokazale su redovne proljetne gospodarske prognoze. 

"Ovako snažan i široko raspoređen rast nije zabilježen još od inicijalnog oštrog oporavka svijeta 2010. godine od financijske krize iz 2008. do 2009. godine", konstatira u izvješću ekonomski savjetnik MMF-a Maurice Obstfeld.

"Sinkronizirani rast aktivnosti pomoći će raspršiti preostale dijelove ostavštine krize tako što će ubrzati ukidanje nekonvencionalnih mjera monetarne politike u razvijenim gospodarstvima, ohrabriti ulaganja i zaliječiti rane tržišta rada", dodaje on.

Kina 6,8 POSTO Kinesko gospodarstvo poraslo više od očekivanja Ilustracija PROVEDENO ISTRAŽIVANJE Njemačka treba više stranih radnika kako bi sačuvala gospodarski rast Donald Trump TRGOVINSKI RAT Trump prijeti uvođenjem dodatnih 100 milijardi dolara carine, Kina potpuno spremna uzvratiti
Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar majmunranko
    majmunranko:

    A zašto niste napisali da su procjene za Hrvatsku uvjerljivo NAJNIŽE u odnosu na druge istočnoeuropske zemlje? Primjerice, procjena za Rumunjsku je 5,1%, Poljsku 4,1%, Slovačku 4% itd. To je otprilike ta razlika, vodi li neku državu neki sposobni političar, ... prikaži još! ili utovljena briselska anemična nakupina masti.

  • Direkt:

    SDP svakako bio bolji.